„Bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában” – közös nyilatkozatban írták meg az ellenzéki pártok, miért nem támogatták a felhatalmazási törvényt

POLITIKA
2020 március 24., 11:18

Közös közleményt adtak ki az ellenzéki pártok kedd délelőtt, miután hétfőn nem támogatták a parlamentben a házszabálytól való eltérést, és így nem tudott átmenni a felhatalmazási törvény

Mint korábban írtuk, a koronavírus miatti veszélyhelyzetet a kormány március 11-én ki is hirdette, de az Alaptörvény szerint külön parlamenti felhatalmazás nélkül az ez idő alatt hozott rendeletek csak 15 napig maradhatnak hatályban. Az igazságügyi miniszter által benyújtott törvény arról szól, hogy ezt a határidőt a koronavírus miatti „veszélyhelyzet megszűnéséig” meghosszabbítaná. Ebben az időszakban a kormány gyakorlatilag rendeletekkel irányíthat: egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet és más rendkívüli intézkedéseket is hozhat. Hogy mi minden található meg a törvénytervezetben, azt itt szedtük össze

A kedden kiadott közlemény így szól:

„Bízunk a magyar emberekben, bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában. Ezért nem adhatunk korlátlan felhatalmazást még ilyen válságos időben sem a regnáló rezsimnek. A járvány valóban közös ellenségünk, megmaradt és sokszor meggyalázott szabadságunk és demokráciánk viszont közös kincsünk. Ahogy védjük egészségünket, életünket, úgy kell védenünk hazánkból azt, ami meg megmaradt belőle. 

Mi, ellenzéki pártok együttesen azt látjuk, hogy az elmúlt hetekben a kormány alkalmatlannak bizonyult időben felismerni a veszélyt és kezelni azt. Azt látjuk, hogy továbbra se partnerként kezeli a magyar polgárokat és képviselőit, hanem jelentős részében legyőzendő politikai ellenfelet lát. Mi nem így gondolkodunk. Szerintünk közösen kell cselekedni, ehhez közösen kell tervezni, dönteni. Ezt tagadták meg tőlünk és milliónyi magyar honfitársunktól. 

Közös értelmes és szükséges döntésekben részt tudunk és kívánunk venni, hogy megküzdjünk a járvánnyal, de nem engedjük meg, hogy valós veszélyre hivatkozva megcsúfolják, elrabolják hazánkat. Ezért nem engedtük, hogy átgázoljanak a Parlamenten, a nép képviselőin, végső soron Magyarországon.

Az ellenzéki pártok megakadályozták, hogy Orbán diktatúra-törvényét, hàzszabálytól eltéréssel, azonnal elfogadják. Azonban a Fidesz hataloméhségét ismerve, sajnos biztosak lehetünk abban, hogy a jövő héten a 2/3-ad birtokában, minden korlátozás nélkül meg fogják szavazni.”

Ezt amúgy már Kocsis Máté is előre jelezte: a Fidesz frakcióvezetője már a szavazás előtt bejelentette, hogy ha az ellenzéki pártok nem támogatják a házszabálytól való eltérést, akkor 8 nappal később, de el fogják fogadni a törvényt. 

Az aláírók között pedig a Jobbik, az MSZP, a DK, a LMP, a Párbeszéd, a Momentum, A Liberálisok, illetve Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők szerepelnek. 

Közben az MSZP-s képviselők benyújtottak egy módosítót a törvényhez, amely 90 napban korlátozná a rendkívüli helyzetet, illetve benne van az elektronikus szavazás lehetősége, biztosítaná, hogy a frakcióvezetők az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, és kikerülne a törvényből a BTK-módosítás a rémhírterjesztéssel kapcsolatban.