Orbán megüzente az EU-s kekeckedőknek, hogy most ne okoskodjanak

politika
2020 március 27., 07:19

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújának fő eleme a kijárási korlátozás bevezetésének bejelentése volt, de Nagy Katalin kérdezte a miniszterelnököt a felhatalmazási törvényről, illetve arról is, hogy az EU-ban több helyen jelezték, hogy vizsgálatokat terveznek a magyar törvénytervezettel kapcsolatban. Az Európai Bizottság például arra figyelmeztet, a szükséghelyzeti intézkedések csak ideiglenesnek lehetnek és nem korlátozhatják a médiát, míg az Európai Parlament alapjogi bizottsága vizsgálná, a felhatalmazási törvény összhangban van-e az EU alapelveivel. 

Arról, hogy mi minden van a felhatalmazási törvény tervezetében, ebben a cikkünkben részletesen is írtunk. 

Orbán válaszában elmondta, hogy felőle aztán vizsgálhatják a törvényt, jó egészséget kíván hozzá, és udvarias embernek tartja magát, igyekszik is úgy viselkedni, különösen a hölgyekkel, de ez most nem egy olyan helyzet, amikor lehetne udvariaskodni. 

„Világosan megmondtam az európai kekeckedőknek, ha szabad így fogalmaznom, hogy ez most nem annak az ideje, hogy okoskodjanak itt nekem mindenfajta jogi, kétségkívül izgalmas elméleti kérdésekkel. Mert most itt válság van, járvány van, életeket kell menteni, majd megvitatjuk utána, amit meg kell vitatnunk. És ha már segíteni nem tudnak, mert azt nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben” – mondta a miniszterelnök, aki beszélt arról is, hogy mi az EU tagjai vagyunk, mindent meg kell tenni, hogy ez a közösség minél erősebb legyen, de látni, hogy ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, melyek ebben a járványhelyzetben különösen megmutatkoztak. 

Orbán elmondta, hogy attól még együtt kell működni az EU tagjaival, különösen a szomszédainkkal, de látni kell, hogy a segítség nem innen jön: Magyarország eddig Kínától, illetve a Türk Tanácstól kapott segítséget. Szijjártó Péter külügyminiszter épp péntek reggel jelentette be, hogy Magyarország a Türk Tanácshoz fordult segítségért, és ennek hatására a török kormány engedélyezte 8 tonna, maszkok alapanyagaként használatos textil Magyarországra szállítását, míg Üzbegisztán felajánlásaként érkezik összesen 150 ezer védőmaszk érkezik az országba.