Kilenc pozitív koronavírus teszt az úszóválogatottnál

sport
2020 március 31., 17:45

Kedd estig az úszválogatott és az őket körülvevő csapat kilenc tagjánál mutatták ki koronavírus jelenlétét - írja közleményében a Magyar Úszó Szövetség. Ez a szám értesülésünk szerint emelkedhet, mert több eredményt holnapra várnak. Összesen 130 embert, versenyezőket, edzőket, gyúrókat, stábtagokat teszteltek. 

Ez az eset is azt mutatja, hogy érdekes eredményekkel járna, ha szúrópróbaszerűen tesztelnék a lakosságnak azt a részét, amelyik semmilyen koronavírusos tünetet nem mutat. Több országban tervezik már ezt, az egyik cél az, hogy a kormányok lássák, mennyien estek át észrevétlenül a fertőzésen. 

A magyar úszóválogatott tagjait nem azért kezdték szűrni, mert kiderült, hogy valaki elkapta a vírust. Hanem azért, hogy bizonyítsák, senki nem fertőzött.

Őket is - akárcsak a sportvilág szinte teljes egészét - pihenőre kényszerítette a járvány. A válogatott tagjai még februári kezdette több csoportban vettek részt háromhetes edzőtáborban, volt, aki Thaiföldön, volt, aki Törökországban. Március 13-án tértek haza, egy napot edzettek itthon, ezután a járvány miatt bezártak az uszodák. A külföldről hazatérő úszók kéthetes karanténba vonultak, el kellett halasztani a március 24-28. között megrendezett országos bajnokságot, ami válogató lett volna a nyári olimpiára. Közben kiderült, hogy az olimpiát sem tartják meg idén.

Miután letelt a két hét, a Magyar Úszó Szövetség tárgyalásokat kezdeményezett az uszodák üzemeltetőivel, elsősorban a Nemzeti Sportközpontok vezetőivel és az állami sportvezetéssel, hogyan folytathatnák az úszók a medencés felkészülést, hogy ne vesszen kárba az addigi munkájuk. Elvileg a budapesti Európa-bajnokság lehetne a cél, amit tavaszról augusztusra halasztották, bár nem nagyon reális ez az időpont sem, de valahogy tűzben akarták tartani a versenyezőket. Abban állapodtak meg, hogy zártkörű edzéseket tartananak öt kijelölt uszodában. Ennek feltétele, hogy a versenyzőket, edzőket, stábtagokat letesztelik. 

Azok vehetnek részt a tréningeken, akiknek - ha két héten belül jártak külföldön - két tesztje is negatív, három nap különbséggel. Aki Magyarországon készült, azoknál elég egy negatív teszt is.

A MÚSZ a tájékoztatása szerint a mintavételhez egy magánszolgáltatót vett igénybe, míg a teszteket államilag akkreditált laborokban dolgozták fel. Az eljárás teljes költségét a szövetség saját forrásaiból fedezte. Az eddigi pozitív esetekről a szövetség azt írta, hogy „valamennyien külföldi edzőtáborokban jártak, melyeket követően 14 napra karanténba vonultak, azaz hazatérésük óta egyikük sem vett részt edzéseken”.

A kéthetes lappangási idő március 13-a óta letelt, de több sportoló is úgy lehetett koronsá, hogy nem is tudott róla.  Előbb Kapás Boglárka jelentette be, hogy a második tesztje pozitív lett a tesztje, ő Thaiföldön edzőtáborozott. Hétfőn tudta meg, egész nap sírt, kedden a nyilvánosság elé állt a hírrel. Edzője, Virth Balázs azzal nyugatta, hogy legalább így túl lesz rajta. Kapás párjának, a szintén válogatott úszó Telegdy Ádámnak mindkét tesztje negatív lett. 

link Forrás

Kozma Dominik első tesztje negatív lett, a második pozitív - jelentette be a gyorsúszó az Instagarmon. "Vegyes érzésekkel fogadtam. Nem mondom, hogy nem vagyok tőle betojva. Féltem a feleségemet" - mondta Kozma az M1-nek, a sportoló egyelőre teljesen tünetmentes. A mellúszó Horváth Dávid szintén az Instagramon írta meg, hogy ő is koronavírusos, de nincsenek tünetei. 

Bohus Richárd ugyanakkor a múlt héten már sejtette, hogy elkaphatta a vírust. A Nemzeti Sportnak azt nyilatkozta, hogy „múlt héten nyolcszáz méternyi futás után úgy éreztem magam, mint egy háromórás edzés végén. Nem értettem azt sem, hogy az otthoni mozgás után miért van izomlázam, jeleztem is az edzőmnek, Nagy Péternek, hogy biztosan koronavírusos vagyok. Aztán a teszt bebizonyította, hogy tényleg! Egyébként semmiféle egyéb tünetem nincs, jól érzem magam”. 

Ő Törökországban volt edzőtáborban, Bernek Péter volt a szobatársa. Berneknek mindkét tesztje negatív lett, jól érzi magát, de egyelőre kivár, nem akarja elkezdeni az edzéseket. 

A szövetség közelménye alapján úgy tűnik, hogy azok az úszók, akiknek megvan a két negatív tesztje, és semmiféle panaszuk, tünetük nincs, elkezdhetik majd az edzéseket, orvosi felügyelet mellett.