Helsinki Bizottság: A vészhelyzet kihirdetése óta háromszor is megtagadták az ételt tranzitzónákban tartózkodó emberektől

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hiába szólította fel négy héten belül háromszor is az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a magyar kormányt, haladéktalanul adjon enni a tranzitzónában rekedt menedékkérőknek.

„a vészhelyzet kihirdetése óta a hatóságok már háromszor is megtagadták az ételt a tranzitzónákban fogva tartott emberektől”

- közölte a Magyar Helsinki Bizottság kedden egy Facebook-bejegyzésben.

A jogvédő szervezet szerint most három férfitől tagadja meg az ételt a tranzitzónákban a kormány, mindhárman családjukkal menekültek ide polgárháborús térségekből.

Hangsúlyozzák, a járvány miatt a tranzitzónába már hetek óta senki nem léphet be, és Szerbiában is rendkívüli jogrendet léptettek életbe. Így a tranzitzónákban tartózkodó embereknek most már végképp nincs hova menniük, a kormánynak ezért is elemi kötelessége lenne az élelmezésük.

A magyar állam 2018 nyara óta nem biztosítja azoknak a nagykorú menedékkérőknek az élelmezését a tranzitzónákban, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás van folyamatban, miután a kérelmüket a hatóságok elutasították. Az EJEB eddig összesen 24-szer szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a jogsértő gyakorlattal.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó