Helsinki Bizottság: A vészhelyzet kihirdetése óta háromszor is megtagadták az ételt tranzitzónákban tartózkodó emberektől

menekültek
2020 április 07., 18:15

Hiába szólította fel négy héten belül háromszor is az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a magyar kormányt, haladéktalanul adjon enni a tranzitzónában rekedt menedékkérőknek.

„a vészhelyzet kihirdetése óta a hatóságok már háromszor is megtagadták az ételt a tranzitzónákban fogva tartott emberektől”

- közölte a Magyar Helsinki Bizottság kedden egy Facebook-bejegyzésben.

A jogvédő szervezet szerint most három férfitől tagadja meg az ételt a tranzitzónákban a kormány, mindhárman családjukkal menekültek ide polgárháborús térségekből.

Hangsúlyozzák, a járvány miatt a tranzitzónába már hetek óta senki nem léphet be, és Szerbiában is rendkívüli jogrendet léptettek életbe. Így a tranzitzónákban tartózkodó embereknek most már végképp nincs hova menniük, a kormánynak ezért is elemi kötelessége lenne az élelmezésük.

A magyar állam 2018 nyara óta nem biztosítja azoknak a nagykorú menedékkérőknek az élelmezését a tranzitzónákban, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás van folyamatban, miután a kérelmüket a hatóságok elutasították. Az EJEB eddig összesen 24-szer szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a jogsértő gyakorlattal.

link Forrás