Javarészt Európából érkezhetett New Yorkba a koronavírus

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Két, egymástól független, vagyis más mintával dolgozó kutatás szerint is az első igazolt esetek előtt egy hónappal, már február közepén megjelent New Yorkban a koronavírus, amit jellemzően nem Ázsiából, hanem Európából hurcoltak be.

"A többség egyértelműen európai" - nyilatkozta a lapnak a Mount Sinai kórház Icahn Orvosi Iskolájának genetikusa, Harm van Bakel, a még ellenőrzésre váró egyik kutatás társszerzője. De ezt az eredményt adták a New Yorki Egyetem Grossman Orvosi Iskolájának kutatása is.

Mindkét csoport március közepétől gyűjtötte a mintákat a fertőzött New York-iaktól, feltárva, hogy a vírus a korábbiaknál ismertnél korábban, már februárban terjedni kezdett a városban. Ekkoriban még csak azoknak a beutazását tiltották az országba, akik az azt megelőző két hétben Kínában jártak. Európából csak március 11-én tiltotta meg Donald Trump a beutazást. Olaszországban akkor már javában tombolt a járvány, Észak-Olaszországban február végén kedték elrendelni a lezárásokat.

Van Bakelék találtak olyan vírustörzset is New Yorkban, ami a Washington-államban találtakkal rokon - egy harmadik, független kutatásban a Yale kutatói is találtak ilyen vírusokat New Yorkban, vagyis a járvány országon belül is terjedt a keleti és a nyugati partvidék között. Az Egyesült Államokban elsőként Qashington államban mutatták ki a koronavírus jelenlétét, hetekkel az első igazolt New York-i eset előtt. (Via The New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér