Varga Mihály szerint recesszió lesz

gazdaság
2020 április 09., 12:12

Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek - a Portfolio szemléje szerint - hogy:

a kormány idén 3 százalékos recesszióval számol 2020-ra.

Matolcsy György, az MNB elnöke ezzel szemben még e hét elején is 2-3 százalékos növekedést jósolt 2020-ra Magyarországnak. 

Vagyis a magyar gazdaságpolitikát meghatározó két legbefolyásosabb vezető számításai között 5-6 százalékpontos különbség van, az idei GDP csökkenése illetve növekedése tekintetében. 

Ez egészen elképesztő véleménykülönbségre utal. Ráadásul mind a pénzügyminisztérium, mind a jegybank jelentős intézkedéseket foganatosít ezekben a napokban, kérdés, hogy ezek egymással mennyire megfeleltethetők, ha ennyire másként látják a helyzetet.

Varga Mihály csütörtökön azt is bejelentette, hogy az 55 milliárdos, járvány miatt kivetett rendkívüli bankadót a következő öt évben a bankok "visszakapják", azaz leírhatják a későbbi adófizetési kötelezettségükből. 

Csakhogy míg a pénzügyminisztérium adóztatja a bankokat, addig az MNB 4 százalékos kamattámogatást ad nekik kereskedelmi hitelezéshez, vagyis miközben a pénzügyminisztérium elvesz most tőlük pénzt, addig a jegybank pénzt ad nekik.

Varga igénybe venné az EU-s pénzt, amiről a kormány eddig azt mondta, hogy nem létezik

Varga Mihály azt is mondta a Bloombergnek, hogy a magyar kormány kész igénybe venni az EU koronavírus elleni alapját. Egy hozzánk eljutott kormányzati munkaanyagban is az szerepelt, hogy a bértámogatások finanszírozására 26 milliárd forintot felhasználnának ebből a keretből, a technológiai minisztérium elképzelése szerint.

Ezek azért érdekes fejlemények, mert a kormánypárt politikusai, Gulyás Gergely minisztertől Deutsch Tamás EP-képviselőig, hetek óta azt kommunikálják, hogy az EU semmit sem segít Magyarországnak a járvány kezelésére. Sőt, egy 6-i kormányhatározatba még bele is írták, hogy az EU nulla forintot adott:

photo_camera Varga Mihály szerint mégis van ott pénz.

Hogy Palkovics László és Varga Mihály minisztériumai mégis számítanak az EU támogatására, az messziről nézve még nehezebben érthető, mint az, hogy a kormány, és a tőle elvben független jegybank vezetése homlokegyenest másképpen látja a magyar gazdaság helyzetét. 

Ugyanakkor feltételezhető, hogy a koherenciazavar inkább az utóbbi esetben valós, és az EU-t szidalmazó kormányzati nyilatkozatok csak propaganda célokat szolgáltak, és nem a fideszes politikusok valós álláspontját tükrözték. A Varga-Matolcsy víziók közti éles különbségek viszont valósak lehetnek, ismerve kettejük korábbi vitáit.