Két fia született Julian Assange-nak az ecuadori nagykövetségen töltött évek alatt

külföld
2020 április 12., 03:35
Julian Assange őrizetbe vétele után 2019 április 11-én
photo_camera Julian Assange őrizetbe vétele után 2019 április 11-én Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto

Két fia is született a Wikileaks alapító Julian Assange-nak az elmúlt években - írja a Mail on Sunday. A 48 éves Assange az elmúlt több mint kilenc évet Ecuador londoni nagykövetségén töltötte, és eközben kapcsolata alakult ki ügyvédjével, a dél-afrikai Stella Morris-szal. 

A lap Morris-szal közölt interjújából kiderül, hogy az öt éve kezdődött kapcsolatból egy most két, és egy most egyéves fiú született; a férf és a nő 2017 óta jegyben élnek, és a házasságukat tervezik. 

Assange jelenleg a londoni Belmarsh fegyházban tartózkodik. Az Egyesült Államok hivatalosan is kérte a kiadatását, hogy bíróság elé állíthassák kémkedés miatt.  

Az újság szerint Morris azért döntött kapcsolatuk nyilvánossága mellett, mert attól tart, hogy Assange élete veszélybe kerül Belmarshban, ha a börtönben terjedni kezd a koronavírus. 

Az ügyvéd ezért azt szeretné elérni, hogy a brit kormány, más fegyencekkel egyetemben, ideiglenesen helyezze szabadlábra Assange-t, mielőtt a járvány megjelenik a fegyintézet falai között. Egy kérelmét már elutasították, ezután folyamodott a nyilvánossághoz. 

Assange-nak a Wikileaks 2010-es szivárogtatásai - az afganisztáni és iraki katonai missziók titkos dokumentumainak nyilvánosságra hozása - miatt kellene felelnie az amerikai bíróságok előtt. Az ecuadori követségen kapott menedéket, de tavaly végül őrizetbe vették, és ötven hét börtönre ítélték, amiért nem jelent meg egy brit bíróság előtt.

Assange és az ecuadori követség kapcsolata folyamatosan romlott az utóbbi időben, mióta Ecuador megvádolta, hogy az ország elnökének, Lenin Morenónak a magánéletéről is szivárogtatott ki információkat. Moreno szerint Assange megsértette a politikai menedékének a feltételeit.

Assange hét évig élt politikai menedékjogot kérve a követségen, hogy elkerülje a kiadatását Svédországnak, ahol szexuális zaklatással vádolták meg, de 2017 májusában ejtették az ügyet. (South China Morning Post via Mail on Sunday)