Csörgött a tányér és az evőeszköz a NER egyik kedvenc éttermében, ahol éppen ott volt Gulyás Gergely is, de a miniszter szerint ő csak az elviteles ételt várta

Budapest
2020 április 13., 18:30

Több olvasónk is olyan zajra lett figyelmes a Várkert Bazárnál, amitől annyira elszoktak mostanában, hogy felkapták rá a fejüket. Éttermi hangok szűrődtek ki a Félix nevű helyről. Ez az a prémium kategóriás étterem, amit egy éve az MNB alapítványa nyitott az egykori Várkert Kaszinó felújított épületében. (Az ötletgazda nem más mint Matolcsy Ádám barátja és üzlettársa, több budapesti szórakozóhely megálmodója, az uniós támogatásból létesült sörfőzdében családilag is érdekelt Pintér Máté.)

A járvány miatti intézkedések első lépcsőjében az éttermek háromig lehettek nyitva, de a kijárási korlátozás bevezetése - március 27. - óta már egyáltalán nem fogadhatnak vendégeket. Csak elviteles ételeket készíthetnek. „Vendéglátó üzletben – az  ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.”

Ezért volt meglepő, hogy a Félixben egy kb. 10 fős társaság múlatta az időt kora délután. Odabicikliztem én is három óra körül, és valóban mint a régi szép időkben, csörgött a tányér és az evőeszköz, még italt is hozott egy felszolgáló. 

Nem kint a teraszon, mert ott nem ült senki. Hanem bent, de olyan meleg volt, hogy nyitva volt az az ajtó, járjon egy kicsit a levegő. Vagy csak járványügyi megfontolásból szellőztettek.

A parkoló autók között pedig ott volt egy Bentley és egy BMW mellett egy államinak tűnő Skoda is. A rendszám alapján az, amit Gulyás Gergely használ. (A parkolóban állt még 2 másik nagyobb Skoda is, meg egy Porsche, de lehet, hogy nem az étterembe jöttek.)

Egy olvasónk össze is futott az étteremnél Gulyás Gergellyel, aki három ember társaságában távozott éppen. 

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy 

  • nem kockázatos-e egy 10-15 fős társasággal együtt ebédelni egy étteremben járvány idején?
  • az éttermekben lehet-e ilyen társasági összejöveteleket tartani a mostani előírások betartásával? Ha igen, hogyan?

Az ünnepek ellenére - köszönet érte - gyorsan válaszoltak: 

„Ugyan Gulyás Gergely magánjellegű programjai nem tartoznak a nyilvánosságra, de a kérdésben megfogalmazott állítás valótlan. Az étteremben elviteles rendelésre van lehetőség, melyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter valóban igénybe vett.”

Az biztos, hogy Gulyás autója nem a kormány mögött ülő sofőrrel, járó motorral várta, amíg a miniszter átveszi az ebédet. Nem úgy kell elképzelni, hogy Gulyás odaugrott, a kezébe adták az ételt, és már ment is. Én például fél órával azután még ott találtam az autót, amikor az egyik olvasónk írt a parkoló Skodáról. Az is biztos, hogy a miniszter nem a szép napsütésben, a teraszon várta meg az ételt, az ugyanis üres volt, hanem az épületben.

Megkérdeztük az éttermet is. 

„A Felix Kitchen & Bar mindenben betartja a koronavírussal kapcsolatos előírásokat. Éttermünk a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel házhoz szállítással vagy elvitelre készített ételekkel igyekszik megoldani a vendégek igényeit. A mai napon az étteremben dolgozó, ebédjüket fogyasztó kollégákon kívül az elvitelre rendelő vendégeink tartózkodtak.”