Egy melléképület postacímét használja ezentúl a prágai orosz nagykövetség, nehogy a Nyemcovról elnevezett térét kelljen

külföld
2020 április 18., 15:25

Változott a prágai orosz nagykövetség kézbesítési címe, miután a Zdenek Hrib kalózpárti polgármester által vezetett prágai önkormányzat átnevezte a Pod Kastany teret. A tér Borisz Nyemcovról, Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzéki kritikusáról kapta, akit 5 éve rejtélyes körülmények között gyilkoltak meg Moszkvában.

Az orosz nagykövetség azonban nem volt hajlandó a hivatalos címeként az új tér nevét feltüntetni, ezért a nagykövetség tulajdonában álló egyik melléképület címét nevezték ki új kézbesítési címükké, és erről értesítették is a cseh kormányt. A Korunovacní utca 34. szám alatt (ez vált az új hivatalos címükké a Pod Kastany tér 1. helyett) egyébként a nagykövetség konzuli ügyeit intézik.

Zdenek Hrib polgármester azt mondta, a tér átnevezése fontos szolidaritási jelzés az orosz ellenzék és a jogvédők felé, az orosz nagykövetség erőfeszítéseit pedig nem érti, hiszen maga Vlagyimir Putyin is elítélte hivatalosan Nyemcov meggyilkolását, a tetteseket pedig elvileg bíróság elé állították és megbüntették Oroszországban. (Aktualne.cz)