A koronavírusjárvány miatt nem tudnak most megmenteni a kihalástól egy orrszarvúfajt

ÁLLAT
2020 április 26., 12:15

A koronavírusjárvány miatt fel kellett függeszteni az északi szélesszájú orrszarvú megmentését célzó programot, jelentette be a berlini Leibniz Zoológiai Kutatóintézet. Az intézet munkatársainak tavaly és idén ugyan sikerült nőstényekből kinyert petesejtekből és az utolsó, már elpusztult hím lefagyasztott spermájából embriókat létrehozniuk, ám azokat áprilisban kellett volna Kenyában beültetni.

Najin és Fatu, az északi szélesszájú orrszarvú két utolsó példánya. Mindketten nőstények, a fajt Fatu petéivel és a két utolsó, időközben elpusztult hím lefagyasztott spermájával próbálják feltámasztani.
photo_camera Najin és Fatu, az északi szélesszájú orrszarvú két utolsó példánya. Mindketten nőstények, a fajt Fatu petéivel és a két utolsó, időközben elpusztult hím lefagyasztott spermájával próbálják feltámasztani. Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Az utazási korlátozások miatt azonban erre nem kerülhetett sor, így most abban bíznak, hogy augusztusban, vagy talán októberben elutazhatnak Kenyába, ahol a tervek szerint legalább öt állatból álló populációt akarnak létrehozni, és visszatelepíteni természetes élőhelyére.

A világon már csak Kenyában él két északi szélesszájú nőstény, Najin és Fatu. A három életképes embriót Fatu petesejtjeivel hozták létre.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens keleti és középső részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. Az évtizedekig tartó orvvadászat súlyosan megtizedelte a populációt. Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben egy csehországi állatkertből kerültek a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területre abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt spermájukat lefagyasztották. (Via MTI)