Az észak-koreai hírügynökség azt állítja, hogy Kim Dzsongun átadott egy gyárat

Az észak-koreai hírügynökség 2019-es képe Kim DzsongunrólFotó: KCNA VIA KNS/AFP

20 nap után először jelent meg a nyilvánosság előtt Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun - ezt állítja legalábbis a helyi hírügynökség, amely szerint a kommunista főtitkár pénteken átadott egy műtrágyagyárat. 

A jelentés szerint Kimet több ezer dolgozó ujjongása fogadta a helyszínen. Vele volt húga Kim Jodzsong, és a kommunista párt több vezető tisztségviselője is.

Hogy tényleg így történt-e, azt az állami hírügynökségtől független források nem erősítették meg.

Kimről április 11. óta nincs róla hivatalos hír. Az amerikai sajtóban az elmúlt hetekben nem tisztázott információk jelentek meg, amik szerint a diktátornak szívműtétje volt, és ettől állítólag súlyos állapotba került. Több helyen már halálhírét is keltették. Az amerikai hírszerzés megkérdőjelezte ezeket a híreszteléseket, miután nem tapasztaltak szokatlan mozgásokat az országot uraló hadsereg köreiben.

Kim mindenesetre nem vett részt az állami ünnepségen sem, ahol nagyapja, Kim Ir Szen születésnapjáról emlékeztek meg április 15-én.

Most a hírek szerint Kimről a hírügynökség egy képet is kiadott, amint egy gyár előtt átvág egy szalagot, de a fotó eredetiségét nem erősítette meg még független forrás. 

Néhány napja az űrből kiszúrták, hogy vonata a helyi pártelit ismert nyaralóhelyénél áll, a dél-koreai nemzetbiztonsági főtanácsadó közölte, Kim Dzsongun él. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó