Dél-Korea szerint Kim Dzsongun nem esett át semmilyen műtéten

külföld
2020 május 03., 08:46

Nem esett át semmiféle műtéten az elmúlt hetekben Kim Dzsongun észak-koreai vezető – közölte a dél-koreai elnöki palota egy munkatársa, tagadva az erről szóló sajtóhíreket. „Van okunk azt feltételezni, hogy nem történt műtét, de erről többet nem hozhatunk nyilvánosságra” – mondta a magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő, aki szerint sokan Kim megváltozott járására alapozták a műtétről szóló híreket.

Kim Dzsongun május 1-én egy gyáravatáson
photo_camera Kim Dzsongun május 1-én egy gyáravatáson Fotó: STR/AFP

Eközben a kormányon lévő dél-koreai Demokrata Párt bocsánatkérésre szólította fel azt a két, Észak-Koreából délre szökött ellenzéki képviselőt, akik korábban Kim Dzsongun rossz egészségi állapotáról beszéltek.

Vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki a két Korea határán, de a dél-koreai hadvezetés szerint nem sebesült meg senki. A lövöldözést Észak-Korea kezdte, több lövés is leadtak katonái egy dél-koreai őrposzt felé. Dél-Korea válaszul visszalőtt kétszer. A dél-koreai egyesített vezérkar egyik munkatársa az incidens után összehívott sajtótájékoztatón azt mondta, vélhetően nem szándékos támadásról van szó, és a lövöldözés idején a sűrű köd egyébként is megnehezítette a látásviszonyokat.

Csoj Kang, az Asan Politikatudományi Intézet független szöuli think tank elemzője elképzelhetőnek tartja, hogy a lövöldözés Phenjan üzenete volt arról, hogy még mindig Kim Dzsongun a hadsereg vezetője. „Tegnap Kim meg akarta mutatni, hogy tökéletesen egészséges, ma pedig be akarja bizonyítani, hogy a hadsereg továbbra is teljes mértékben az ő irányítása alatt áll” – jelentette ki. A szöuli Ihva Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó egyik professzora, Leif-Eric Easly szerint Kim az elmúlt hetek híresztelései nyomán meggyengült pozícióját akarja erősíteni az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokon. (MTI)