Az ausztrál kormányfő szerint kínai vadhúspiac lehetett a koronavírus legvalószínűbb forrása

2020 május 5., kedd 13:06

Kínai vadhúspiac lehetett a világjárványt okozó új típusú koronavírus legvalószínűbb forrása – mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő, aki arra reagálva beszélt erről, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten azt mondta, egy kínai kutatólaboratóriumból származhat a SARS-CoV-2 vírus.

Scott Morrison újságíróknak nyilatkozva ugyan nem zárta ki Trump elméletét, de azt mondta, nem láttak olyan bizonyítékot, ami miatt megváltoztatnák az álláspontjukat.

A múlt héten Ausztrália és Kína viszonya feszültté vált, miután Ausztrália független vizsgálat lefolytatását szorgalmazta Kínával szemben a koronavírussal kapcsolatos információk vélt elhallgatása miatt. Kína canberrai nagykövete erre válaszul kilátásba helyezte, hogy csökkenthetik az egyébként jelentős kereskedelmüket Ausztráliával.

Ausztrália közben tárgyalásokat kezdett Új-Zélanddal a koronavírus-járvány miatt korlátozott nemzetközi utazások felújításáról, a két ország közötti légi járatok újraindításáról. Mindkét ország szigorú intézkedéseket foganatosított a járvány visszaszorítása érdekében, a külföldről érkezőknek pedig egy hónapig tartó karantént írt elő. Ezzel elérték, hogy a koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegség halálozási rátája 1 százalék körüli, vagyis jóval alacsonyabb, mint más országokban.

Az ausztrál kormány keddi ülésén Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő személyében több mint 60 év után először vett részt külföldi ország vezetője. Ardern videón csatlakozott a megbeszéléshez, ami után Wellingtonban újságíróknak az ausztrál kormányfővel egyetértve arról beszélt, hogy csak akkor lehet újraindítani a két ország közötti utasforgalmat, ha már biztosak lehetnek abban, hogy nem hurcolják át egyik országból a másikba a betegséget.

Ausztráliában kb. 6800 koronavírusos megbetegedést és 96 halálesetet regisztráltak, Új-Zéland 1137 esetet és 20 halálozást. Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos részein lazítottak a társadalmi távolságtartás szabályain, de a nagy csoportosulások és a nem létfontosságú utazás továbbra is tilos.

Kedd volt Új-Zélandon a második nap, hogy nem regisztráltak egyetlen új koronavírusos beteget sem. A kormányfő fogadkozott, hogy teljesen felszámolják a vírust a kb. 5 milliós országban.

A nemzetközi utazások megnyitása nagy segítség lenne mindkét ország gazdaságának, mivel még a világ egyik legstabilabb gazdaságának, Ausztráliának is nagy csapás a koronavírus miatti leállás.

Az ausztrál statisztikai hivatal szerint Ausztráliában márciusban és áprilisban majdnem 1 millióan válhattak munkanélkülivé, és még a kormány 320 milliárd ausztrál dolláros segélycsomagja ellenére is 30 éve először recesszióba süllyedhet az ország.

A gazdasági leállás heti 4 milliárd ausztrál dollár kiesést jelent, a koronavírus okozta gazdasági sokk júniusig 10-15 százalékos zsugorodást okozhat az GDP-ben – mondta az ország pénzügyminisztere, Josh Frydenberg. „A négymilliárd ausztrál dolláros veszteség kb. 4 millió, mediánbért kereső ausztrál egyheti fizetésének felel meg” – mondta.

A járvány előtt Ausztrália jó úton volt afelé, hogy 12 év után először 6 milliárd ausztrál dolláros költségvetési többletet érjen el. A világ 13. legnagyobb gazdasága és az egyetlen OECD-ország, ami a 2008-as gazdasági világválság után nem élt át recessziót, 1991 novembere óta nem tapasztalt visszaesést, de a koronavírus miatt bizonyosan visszaesik a gazdaság lendülete. (MTI)