Hat nap kevés volt, hogy minden tisztázódjon az egészségügyben kötelezően előírt PCR-tesztekről

Egészségügy
2020 május 07., 04:29

Április 30-án levélben tájékoztatta Kásler Miklós humánminiszter az egészségügyi szakellátás intézményeit, hogy május 4-étől újraindíthatják a járványhelyzet miatt szüneteltetett, nem sürgős egészségügyi ellátásokat.

Az ehhez szükséges feltételeket még ebben a levélben közölte a minisztérium: az egyik legfontosabb szabály a járványügyi szempontból magas kockázattal járó ellátási formák igénybe vételére vonatkozik.

Azokat az ellátásokat, amiket az egyes szakterületekért felelős szakmai kollégiumok magas koronavírus-fertőzési kockázatúnak jelöltek meg,

csak negatív PCR típusú koronavírus-teszteredmény birtokában lehet igénybe venni.Ez az a sokat emlegetett orr- és garatnyálkahártyából vett mintán végzett laborvizsgálat, ami a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának jelenlétét képes kimutatni a szervezetben.

Az ellátások pedig, amikhez egy ilyen teszten produkált negatív eredményre mindenkinek szüksége van, a levél tételes felsorolása alapján,a teljesség igénye nélkül:

  • minden fül-orr-gégészeti vizsgálat vagy beavatkozás
  • minden endoszkópos vizsgálat
  • minden sugárterápiás beavatkozás
  • számos fogászati beavatkozás
  • de például a dialízis kezelés, vagy a hospice-palliatív ellátásban a maszkos lélegeztetés is.

Azzal kapcsolatban azonban, hogyan juthatnak hozzá PCR típusú koronavírus laborvizsgálathoz azok, akiknek az ilyen ellátások igénybevételéhez kell, napokig nem érkezett iránymutatás.

Pedig ez lényeges kérdés, a közegészségügyben ugyanis mindeddig csak koronavírus-gyanús esetekben végeztek laboratóriumi tesztet a hatóságok. Aki ennek ellenére szeretett volna laborvizsgálatot, az a magánegészségügyben, több tízezer forintos áron vásárolhatta meg azt.

Az egészségügy újraindulásának új szabályaival viszont megugorhat azok száma, akiknek teljesen tünetmentesen lesz szükségük PCR-tesztre.

Tisztifőorvos: a tesztek elvégzése a szolgáltató feladata

A PCR-tesztekhez való hozzáféréssel kapcsolatban hétfőn és kedden derültek ki érdemi információk az operatív törzs napi tájékoztatóján.

A fogászati ellátással kapcsolatban hétfőn pontosított a minisztérium: az elvárás, hogy azoknál a pácienseknél végezzenek koronavírus-tesztet a beavatkozások előtt, akik előzetes telefonos kikérdezés, és aztán a rendelésre érkezéskor elvégzett előszűrés alapján fertőzött-gyanúsnak bizonyultak. Ebben az esetben csak negatív eredménnyel vehető igénybe az ellátás.

Ha közegészségügyben történik, a laborvizsgálatot az állam állja, ha viszont magánrendelőben, akkor a beteg.

- magyarázta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Kedden aztán a járóbeteg-szakellátással folytatta, és a mondandójából kiderült, hogyan is kell zajlania pontosan az egyes ellátásokhoz szükséges PCR-tesztelésnek.

  1.  A páciens telefonon bejelentkezik az orvosánál, aki eldönti, hogy ellátható-e személyes találkozó nélkül, és hogy felmerül-e a koronavírus-fertőzés gyanúja.
  2. Ha mindkét kérdésre nem a válasz, akkor a páciens a megadott időpontban elmegy a rendelésre.
  3. A rendelőben úgynevezett pre-triázson esik át, az intémény dolgozói kérdőívvel és lázméréssel kiszűrik, lehet-e koronavírus-fertőzött.
  4. Ha felmerül ennek a gyanúja, egy külön helyiségben, teljes védőfelszerelésben, egy csak erre az ellátásra kijelölt személy vizsgálja tovább. „Ezt a helyiséget már nem hagyhatja el a beteg, csak a vizsgálatát követően, az orvos pedig megrendeli a laboratóriumi vizsgálatot a számára” - mondta Müller Cecília.
  5. Ha ez a teszteredmény negatív eredményt produkál, új időponttal lehetőség van az eredetileg tervezett vizsgálat vagy beavatkozás elvégzésére.

Azoknak a pácienseknek, akiknek az ellátásához eleve PCR-teszt kell, mert fertőzés-kockázatosnak nyilvánított beavatkozásra vagy vizsgálatra szorulnak,

az az egészségügyi szolgáltató kéri meg a vizsgálatot, amelyik a beavatkozást végzi majd

- mondta a tisztifőorvos. Csak negatív eredménnyel vehető igénybe végül az ellátás.

A fekvőbeteg-ellátással hasonló a helyzet: miközben a halaszthatatlan beavatkozásokat elvileg eddig is elvégezték a kórházak, a tervezhető, elektív beavatkozások részleges újraindításával minden ilyen ellátásnál szükség van negatív PCR-teszteredmény felmutatására.

A mintavétel a laborvizsgálathoz a járóbeteg és a fekvőbeteg ellátásnál is az egészségügyi szolgáltatónál történik, ők küldik el a mintát a tíz kijelölt laboratórium egyikébe, amelyik ilyen vizsgálatot végezhet

- magyarázta a tisztifőorvos.

A magán-egészségügyi ellátással kapcsolatban csak annyit mondott:

„ugyanezek a feltételek kell, hogy rendelkezésre álljanak”.

Valójában azonban nem ennyire egyszerű a helyzet, és jópár kérdés felmerül mind a magán-egészségügyi, mind az állami ellátással kapcsolatban.

  • A magán-egészségügyi ellátás igénybe vételéhez is csak a tíz akkreditált labor egyikében végzett vizsgálat lehet a elfogadható a zöld lámpa megadásához?

Jelenleg ugyanis számos magán-egészségügyi központ képes házon belül elvégezni PCR-laborvizsgálatokat. A budapesti Rózsakert Medical Center már közzétette saját protokollját a honlapján, amely szerint 30 ezer forintért végeznek ilyen tesztet olyan beavatkozások és vizsgálatok előtt, amiknél ezt a szabályok indokolják.

  • A PCR-teszt eredménye nincsen meg rögtön, a mintavétel és a kiértékelés között a legjobb esetben is 24 óra telik el, ami alatt a páciens elvben könnyedén megfertőződhet. Hogyan küszöböli ezt ki a rendszer?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hvg.hu-nak erre a kérdésére a választ némileg megkerülve annyit mondott, „egy negatív PCR-lelet jelentősen csökkenti a kockázatát annak, hogy beteg emberen végzik el a tervezett beavatkozást.”

  • A bónusz-kérdés: azok a páciensek, akik semmilyen koronavírus-gyanút indokló tulajdonsággal nem rendelkeznek (nincsenek például tüneteik) és nem is magas fertőzés-kockázatú ellátást szeretnének igénybe venni, ezek szerint simán átcsúsznak a radar alatt és tesztelés nélkül bekerülnek a járóbeteg szakellátásba?

Az első tapasztalatok káoszról árulkodnak

Kedd reggel a hvg.hu, szerda reggel az Index közölt riportot az egészségügy újraindulásának első napjairól, mindkét lapnak jelentős információhiányról számoltak be a megkeresett vidéki és budapesti rendelőintézetek. A legnagyobb tanácstalanságot a PCR-teszteléssel kapcsolatos előírások miatt van, a megkeresett intézmények - a saját tesztelési kapacitással rendelkező magánkórházakat leszámítva - az elmúlt két napban még képtelenek voltak alkalmazni az EMMI előírásait.

Ez persze nem meglepő annak tükrében, hogy az EMMI csak kedd este, Müller Cecília tisztifőorvos pedig a szerdai sajtótájékoztatóján közölt a nyilvánossággal érdemi információkat arról, milyen szabályok szerint kell elvégezni a PCR-tesztelést, és pontosan kinek a felelőssége mindez - azon kívül, hogy az Egészségbiztosítási Alap fizet érte, amit Kásler elárult hétfőn a parlamentben.

Az Indexnek ráadásul több szakrendelőben dolgozó orvos azt mondta, szerintük a PCR-tesztekre való, az új intézkedéseknek köszönhetően növekvő igény valójában meghaladja a jelenlegi tesztelési kapacitásokat.

Erre Müller Cecília a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, egyelőre „nem jelentkezett ilyen elégtelenség”, de ha ez bekövetkezik, a meglévő tíz mellett

„további laborok is kijelölésre kerülnek”

A tömeges tesztelés más feltételeinek (felszerelés, szakembergárda) meglétéről azonban nem beszélt a tisztifőorvos.