Nem szólalhat fel az Európai Parlament csütörtöki ülésén Varga Judit

politika
2020 május 13., 13:54

Nem szólalhat fel az Európai Parlament csütörtöki ülésén a magyar igazságügyi miniszter – mondta az RTL Híradónak az EP szóvivője, Jaume Duch Guillot, aki szerint a hasonló vitákban az érintett országok kormányfőinek vagy államfőinek szokták megadni a lehetőséget arra, hogy beszéljenek, Orbán az elmúlt években kétszer is élt a lehetőséggel, és most is meghívták.

Jaume Duch Guillot azt mondta, miniszterek csak akkor szoktak felszólalni a plenáris ülésen, ha az EU soros elnökségét betöltő országot képviselik, és ettől most sem térnek el. Az EP-ben délelőtt a magyar koronavírus-törvényről és a jogállamiság helyzetéről vitáznak, Orbán levélben azt írta, nem tud ott lenni, mert minden erejét leköti a koronavírus-járvány elleni védekezés.

A magyar igazságügyi miniszter elképesztő levelezést folytatott az EP elnökével, olyat, ami igazi diplomáciai kuriózumnak tekinthető. Varga Judit ugyanis hétfőn levelet írt David Sassolinak, az EP elnökének, hogy szeretne felszólalni a vitán, mire Sassoli azt válaszolta, legfeljebb Orbán Viktor mehet a vitára. Varga Judit ezt nem hagyta annyiban, és kedden újabb levelet írt Sassolinak, követelve, hogy ő vehessen részt a vitán. Ezután az elnök már Orbán Viktornak írt, megerősítve, hogy Varga nem mehet, de a miniszterelnök igen. Mire Orbán azt válaszolta, ő most a járvánnyal van elfoglalva, Vargát akarja küldeni. Varga Judit reggel azt mondta, szerinte Brüsszelnek egyetlen demokratikus válasza, hogy engedélyezik jelenlétét, egy ezzel ellentétes lépésnek pedig diplomáciai következményei lesznek.