Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Boldog Istvánt

bűnügy
2020 május 14., 12:07

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt. Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az ügyben.

2020. április 24-én megérkezett a nyomozó ügyészségre az országgyűlés elnökének értesítése Boldog István mentelmi jogának felfüggesztéséről hozott országgyűlési határozatról. 

link Forrás

A Központi Nyomozó Főügyészség a héten az országgyűlési képviselő lakóhelyén házkutatást tartott, amelynek során bizonyítási eszközöket foglalt le.

Az ügyészség közleménye szerint Boldog István a mai gyanúsítotti kihallgatásán vallomást nem tett, tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Boldog István (Fidesz-KDNP) a kétpói Alföldi Betyárétel Főző Fesztiválon
photo_camera Boldog István (Fidesz-KDNP) a kétpói Alföldi Betyárétel Főző Fesztiválon

A rendelkezésre álló adatok szerint a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán felmerült, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el. 

A megalapozott gyanú szerint Boldog István ezekben a cselekményekben úgy vett részt, hogy 

a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságán indult, majd a Központi Nyomozó Főügyészségre áttett ügyben eddig kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség.

Korábban Boldog István korábbi jobbkezét, F. Petrát is letartóztatták, akinek a neve egyébként a Fidesz-KDNP országos listáján is szerepelt 2018-ban, korábban pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés alelnöke volt. Boldog április elején az ügyről annyit mondott, hogy az ő lelkiismerete tiszta. 

Az ügyről először beszámoló Hadházy Ákos korábban két céget említett, amik feltűnően sok közbeszerzést nyertek Boldog István választókerületében, és szinte csak ott. Az egyik a Profiter Machine Kft., a másik az Akviron Kft., meghívottként őket versenyeztették. A Népszava megnézte a Profiter Machine jászkiséri székhelyét, és szellemtanyának minősítette azt.