Karácsony: A feloldás ütemét meghatározni annak a felelőssége, akinél a részletes járványadatok vannak

járvány
2020 május 14., 07:27

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán levélben kereste meg a budapesti kerületi polgármestereket, hogy csütörtök délutánig írják meg, mi a véleményük a járványügyi korlátozások lehetséges enyhítéséről.

Karácsony Gergely is megkaphatta a kérdést, csütörtök reggel ugyanis egy Facebook-posztban tette közzé, milyen választ küldött Gulyás Gergely kérdésére.

Miközben Karácsony szerint a kormány már szerdán megismerhette a főpolgármester budapesti korlátozások enyhítésére tett javaslatait,

„a Kormány változatlanul eltitkolja a közvélemény és az önkormányzatok előtt a járvánnyal kapcsolatos részletes, területi bontást és a fertőzöttség jellegét is magában foglaló adatokat”

- állítja a főpolgármester, „nevetségesnek és méltatlannak” nevezve azokat a kifogásokat, amikkel a kormányzat eddig elhárította a részletes járványadatokra vonatkozó kéréseit.

Karácsony szerint, ha már a kormány van birtokában kellő részletességű adatoknak az enyhítés ütemének és mélységének meghatározásához, vállalják ők az ezzel kapcsolatos politikai felelősséget.

Mindenesetre az orvosi egyetemek reprezentatív vizsgálatának adatai, és Merkely Béla, a SOTE rektora nyilatkozatai alapján, a lakossági (nem kórházi vagy más intézményi) fertőzöttek tartósan alacsony száma miatt,

„nem látom időszerűnek a kormány hezitálását és bizonytalankodását a korlátozások jelenlegi formájának megváltoztatása ügyében”

- fogalmaz Karácsony.