A kormány egyelőre nem dönt a budapesti korlátozásokról

POLITIKA
2020 május 13., 12:37

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben kereste meg a budapesti kerületi polgármestereket, hogy csütörtök délutáig írják meg, mi a véleményük a járványügyi korlátozások lehetséges enyhítéséről. Ezért a szerdai kormányülésen még biztosan nem döntenek az ügyben, írja az MTI.

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán tette közzé, milyen feltételek mellett, hogyan lehetne elkezdeni a lazítást. Korábban többször jelezte, hogy a pontos tervezéshez muszáj lenne ismerni azokat a járványügyi adatokat, amiket az operatív törzs nem oszt meg az önkormányzatokkal. Ilyenek például a teszteléssel kapcsolatos adatok, vagy hogy a megbetegedések mekkora része alakult ki kórházakban.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője kedden azt mondta, „azok az információk, amelyet ő a kormánytól, az operatív törzstől, vagy most már az országos tisztifőorvostól kér, azoknak a jelentős része elérhető a koronavirus.gov.hu oldalon, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnak az oldalán. Nem beszélve arról, hogy az operatív törzsnek minden nap van sajtótájékoztatója, ami számos olyan kiegészítő információt tartalmaz, ami adott esetben ezeken az oldalon nem lelhető fel”.

A hivatalos adatok alapján így néz ki most az aktív fertőzöttek száma Budapesten és Pest megyében (ahol még érvényben van a kijárási korlátozás) és az ország többi részében:


link Forrás