Karácsony: A kormány ül az adatokon, és csak azokat hozza nyilvánosságra, amikkel politikailag manipulálni tud

Budapest
2020 május 14., 12:36

Karácsony Gergely 14 órától online sajtótájékoztatót tartott, miután arra, hogy Gulyás Gergely szerint nem egyértelmű a főpolgármester álláspontja a nyitással kapcsolatban, a Facebookon röviden így reagált:

„1. Budapesten el kell kezdeni a nyitást. 2. Amikor erről "Budapest Restart, javaslatok a főváros felelős újranyitása" címmel írok programot, annak melyik szavát nem értik? 3. A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb…”

Karácsony a sajtótájékoztatón azt mondta, az elmúlt napokban okosabbak lettünk a járvány természetével kapcsolatban. Két adat került napvilágra, jellemző módon egyik sem olyan volt, amit a kormány publikált volna – mondta Karácsony, aki szerint a kormány ül az adatokon, és csak azokat hozza nyilvánosságra, amikkel politikailag manipulálni tud.

A főpolgármester azt mondta, a szerdán kiderült adatok megerősítik, hogy szinte kimutathatatlan Magyarországon az aktuális fertőzöttség. Karácsony a Válasz Online által megszerzett, kiszivárgott táblázatról is beszélt, ami szerint a kórházakban sokkal nagyobb a fertőzöttségi szint, mint az idősotthonokban. Karácsony elmondta, hogy az Európában elhunytak fele idősotthonokban halt meg, de az páratlan, hogy a fertőzések kétharmada kórházi eredetű.

Már március első napjaiban volt regisztrált kórházi fertőzés, ehhez képest felfoghatatlan a kormányhivatal március végi közleménye, ami felesleges költségnek, megalapozatlan elvárásnak nevezte az igényt, hogy valaki csak negatív teszt után kerülhessen át más szociális intézménybe – mondta Karácsony, aki szerint a lakosság fertőzöttsége alacsony, elsősorban intézményekben terjed a vírus, és kórházakból került az idősotthonokba.

Karácsony azt mondta, ezeket a magyar kormány és a fideszes politikusok pontosan tudták, és amikor az intézmények működőképességét is kockáztatva helyeztek nyomást az idősotthonokra, akkor a kórházi fertőzésekről akarták elvonni a figyelmet. Karácsony szerint a régi, rossz protokollokat, amiket a kormányhivatal Budapestre erőltetett, le kell váltani. Szerinte a fertőzöttségi szint olyan alacsony, hogy bizakodásra, óvatos, fokozatos nyitásra van okunk – Budapesten úgy, mint az ország bármelyik más pontján.

Megint elismételte, hogy a kormány vagy töketlen, vagy szándékosan bünteti a várost. „Nem tudok ennél világosabban fogalmazni, itt a nyitás ideje” – mondta Karácsony, aki szerint járvány nincs Budapesten, de járványveszély van. Karácsony szerint reálisan szeptemberben nyithatnak meg az iskolák.

Elmondta, hogy a Restart Programot hétfőn el szeretnék indítani. A hétvégén a pesti alsó rakpartot meg fogják megnyitni a gyalogos és kerékpáros forgalom előtt, és az autók elől lezárják.

Karácsony azt mondta, az a kormány, aminek 10 éve kétharmada meg példátlan hatalma van, és megszállt minden politikai intézményt, képtelen meghozni önállóan a döntést, hogy el kell indítani a nyitást. Semmi nem indokolja, hogy a budapestieket büntesse a kormány, akár gyávaságból, akár számításból – mondta.

Karácsony azt mondta, hamarosan bemutatnak egy appot, ami a zsúfolt közterületek elkerülésére ad majd hasznos tanácsokat, és egy hosszabb távon érvényes menetrendet is igyekeznek kialakítani. Kérdésre azt mondta, hogy nem terveznek személyi cseréket a következő hetekben a BKK-nál. Az a 3,2 milliárd forint, amit a kormány korábban buszbeszerzésre biztosított volna, idén vélhetően nem lesz, ezért hitelfelvételre készülnek.

Az ATV arról érdeklődött, mi a főpolgármester véleménye arról, hogy a veszélyhelyzet végéig marad az ingyenes parkolás. Karácsony azt mondta, elfogadják a döntést, de nem örülnek, mert attól, hogy ingyenes a parkolás, még nincs több hely, és a helyben lakók valószínűleg nem örülnek.

Az Azonnali arról érdeklődött, mi lesz, ha mégsem nyit a kormány. Karácsony azt mondta, úgy hiszi, a kormány meghozza a célszerű döntést legkésőbb hétfőn, amit a polgármesterek kérnek. Karácsony azt mondta, egyeztetnek a kerületi polgármesterekkel, hogy a sportpályákat is újranyithassák, amiket egyébként jogszabály sem tilt most.

Arról is kérdezték, volt-e olyan javaslata Tarlós István volt főpolgármesternek, amivel egyetért. Karácsony azt mondta, nehéz egyetérteni azokkal, amik arra irányultak, hogy ne legyenek olyan beruházások, mint a libegő-felújítás.