Karácsony: Kiderült, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos adatokat

Budapest
2020 május 13., 14:24

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon a Válasz Online által megszerzett, kiszivárgott táblázat alapján azt írta:

link Forrás

„Kiderült hát végre, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat, miért nem válaszol továbbra sem a kérdéseimre. Ebből a kiszivárgott táblázatból napnál világosabban kiderül: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz. Az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban. Minden harmadik fertőzés kórházi.

Kiderül az adatokból az is, hogy már jelen volt a fertőzés a kórházakban, amikor azt kértük a kormányhivataltól, hogy ne kerülhessen ki a kórházakból egyetlen beteg sem negatív koronavírus-teszt nélkül. Miután ezt a kormányhivatal »felesleges költségnek« minősítette, megugrott a fertőzés a szociális intézményekben, az idősotthonokban. Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell.

A kormánynak pedig arra kell felelnie: miért titkolják a kórházi fertőzések adatait, mit tettek és mit kívánnak tenni a kórházakban jelenlévő fertőzés megállításáért. És kérdés az is: miután ez a járvány elsősorban a kórházakban és onnan az intézményekbe kerülve van jelen, miért hezitálnak, bizonytalankodnak a budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről döntést hozni.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben kereste meg a budapesti kerületi polgármestereket, hogy csütörtök délutánig írják meg, mi a véleményük a járványügyi korlátozások lehetséges enyhítéséről, így a szerdai kormányülésen még biztosan nem döntenek az ügyben. Karácsony közzétette, milyen feltételek mellett, hogyan lehetne elkezdeni a lazítást, és korábban többször jelezte, hogy a pontos tervezéshez muszáj lenne ismerni azokat a járványügyi adatokat, amiket az operatív törzs nem oszt meg az önkormányzatokkal (például a teszteléssel kapcsolatos adatok, vagy hogy a megbetegedések mekkora része alakult ki kórházakban).