Másfél éve még túlságosan drágának találták a székesfehérvári sportcsarnok megépítését, most a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében mégis felhúzzák

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata, miszerint a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében új, 6000 férőhelyes multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok épül Székesfehérváron. 

Az Alba Aréna korábbi látványterve

Ez az aréna a székesfehérvári jégkorongcsapat otthona lesz. Régóta tervezik, annyira, hogy közbeszerzésen már kivitelezőt is kiválasztották 2018 őszén. Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége nyert, 25 milliárd forintos ajánlattal. 

Csakhogy 2019 elején a kormány lefújta a beruházást arra hivatkozva, hogy túlságosan drága a beruházás. Az idő addig mindenképpen az árnak dolgozott: Orbán már 2013-ban megígérte a csarnokot, akkor 5-7 milliárd forintra becsülték a költségeket. 2016 végére készült volna el, de átadás helyett ekkor csak a látványterveket mutatták be, és már 13 milliárdos költségekről beszéltek. Ebből lett 25 milliárd forintos projekt.

Akkor leginkább úgy tűnt, hogy az egyébként fideszes polgármester, Cser-Palkovics András által vezetett város van valamiért sarokba állítva, mert a kormány a sportcsarnokberuházás mellett visszalépett a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház belgyógyászati és onkológiai tömbjének felépítésétől is. Az indok itt is a túlságosan magas ár volt, Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége, a Fejér B. Á. L. az eredetileg tervezett 7,5 milliárd helyett 18 milliárdos ajánlattal nyert az Épkarral közösen. Az építkezések lefújása így akár a baráti építőipari cégeknek szóló üzenet is lehetett, bár máshol simán belefért ekkora túlárazás.

Cser-Palkovics a projektek leállítása után azt nyilatkozta, hogy az építkezésekbe belekezdenek majd „olyan időben, amikor garantálható, hogy az építőipar tisztességes verseny után, megfelelő minőségben és vállalható árakon képes megvalósítani ezeket a beruházásokat”.

Ezek szerint ez most van. Legalábbis a kormány úgy látja, hogy a járvány miatti válság válaszaként beindított Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében eljött az idő az Alba Aréna felépítésére. A csarnokra új közbeszerzést írnak ki.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó