Vesztegetési ügyben hallgatták ki gyanúsítottként a fideszes Boldog Istvánt

bűnügy
2020 május 20., 16:40

Múlt héten a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt. Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az ügyben, ugyanakkor a közleményükből akkor nem derült ki, hogy pontosan milyen vádpontok alapján indult az eljárás.

Szerdán viszont egy parlamenti kérdésre adott válaszból kiderült: a jobbikos Csányi Tamás kérdezte a legfőbb ügyész Polt Pétert, aki írásbeli válaszában elmondta,

  • két rendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének
  • két rendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettének
  • és két rendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban elkövetett bűntettek

megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként a fideszes politikust, akinek kétpói lakhelyén május 12-én házkutatást is tartottak, és az ügyészek bizonyítási eszközöket foglaltak le.

Mint korábban megírtuk, a rendelkezésre álló adatok szerint a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán felmerült, hogy a pályázatokkal összefüggésben különböző személyek bűncselekményeket követtek el.

A megalapozott gyanú szerint Boldog István ezekben a cselekményekben úgy vett részt, hogy

a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságán indult, majd a Központi Nyomozó Főügyészségre áttett ügyben eddig kilenc személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség.

Korábban Boldog István korábbi jobbkezét, F. Petrát is letartóztatták, akinek a neve egyébként a Fidesz-KDNP országos listáján is szerepelt 2018-ban, korábban pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés alelnöke volt. Boldog április elején az ügyről annyit mondott, hogy az ő lelkiismerete tiszta.

Az ügyről először beszámoló Hadházy Ákos korábban két céget említett, amik feltűnően sok közbeszerzést nyertek Boldog István választókerületében, és szinte csak ott. Az egyik a Profiter Machine Kft., a másik az Akviron Kft., meghívottként őket versenyeztették. A Népszava megnézte a Profiter Machine jászkiséri székhelyét, és szellemtanyának minősítette azt.