Az év végéig miniszteri engedéllyel vehetnek csak stratégiai vállalatot külföldiek

Bár elvben már a kormány április elején bejelentett gazdaságvédelmi akciótervében is szó volt arról, hogy a kormány "megvédené" a magyar vállalatokat attól hogy külföldiek vásárolják fel vagy szerezzenek bennük tulajdonrészt - ún. tőkebevonás -, az erről szóló kormányrendeletet végül csak hétfőn jelentették meg a Magyar Közlönyben, írja az Mfor. A rendelet értelmében a belgazdaságért felelős miniszter, esetünkben Palkovics László hozzájárulásával lehet csak

  • stratégiai társaság bizonyos tulajdoni hányadát átruházni;
  • tőkét emelni;
  • ilyen társaságot átalakítani, kettéválasztani, vagy egyesíteni;
  • ezeknek jegyzési jogot biztosító, átváltoztatható vagy átváltozó kötvényt kibocsátaniuk;
  • haszonélvezeti jogot alapítani részvényeikre, üzletrészükre.

Értékhatárként legalább tíz százalékos üzletrészt, vagy 350 millió forintot meghaladó befektetést határoztak meg, ezeket meghaladó ügyletekhez kell a miniszter hozzájárulása. Ahhoz is miniszteri engedély kell, ha az új befektetéssel a külföldi kézben levő tulajdoni hányad 25 százalék fölé kerülne.

A szabályozás szerint a miniszternek 45 napja van dönteni az ügylet tudomásul vételéről vagy megtiltásáról.

A rendelet szerint a szabályok a stratégiai vállalatokra vonatkoznak. Ezeknek a körét azonban a rendelet nagyban kiterjeszti, 21 ágazatot sorolnak fel a rendelet mellékletében, melyeken a cégeket stratégiai vállalatnak tekinthetik. Ezek között a nyilvánvalókon, mint a védelmi ipar, vagy a nukleáris szektor, olyan nem éppen nyilvánvalók is akadnak, mint az építőipar, a turizmus és vendéglátás, vagy éppen a kereskedelmi létesítmények.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.