Az év végéig miniszteri engedéllyel vehetnek csak stratégiai vállalatot külföldiek

gazdaság
2020 május 26., 05:04

Bár elvben már a kormány április elején bejelentett gazdaságvédelmi akciótervében is szó volt arról, hogy a kormány "megvédené" a magyar vállalatokat attól hogy külföldiek vásárolják fel vagy szerezzenek bennük tulajdonrészt - ún. tőkebevonás -, az erről szóló kormányrendeletet végül csak hétfőn jelentették meg a Magyar Közlönyben, írja az Mfor. A rendelet értelmében a belgazdaságért felelős miniszter, esetünkben Palkovics László hozzájárulásával lehet csak

  • stratégiai társaság bizonyos tulajdoni hányadát átruházni;
  • tőkét emelni;
  • ilyen társaságot átalakítani, kettéválasztani, vagy egyesíteni;
  • ezeknek jegyzési jogot biztosító, átváltoztatható vagy átváltozó kötvényt kibocsátaniuk;
  • haszonélvezeti jogot alapítani részvényeikre, üzletrészükre.

Értékhatárként legalább tíz százalékos üzletrészt, vagy 350 millió forintot meghaladó befektetést határoztak meg, ezeket meghaladó ügyletekhez kell a miniszter hozzájárulása. Ahhoz is miniszteri engedély kell, ha az új befektetéssel a külföldi kézben levő tulajdoni hányad 25 százalék fölé kerülne.

A szabályozás szerint a miniszternek 45 napja van dönteni az ügylet tudomásul vételéről vagy megtiltásáról.

A rendelet szerint a szabályok a stratégiai vállalatokra vonatkoznak. Ezeknek a körét azonban a rendelet nagyban kiterjeszti, 21 ágazatot sorolnak fel a rendelet mellékletében, melyeken a cégeket stratégiai vállalatnak tekinthetik. Ezek között a nyilvánvalókon, mint a védelmi ipar, vagy a nukleáris szektor, olyan nem éppen nyilvánvalók is akadnak, mint az építőipar, a turizmus és vendéglátás, vagy éppen a kereskedelmi létesítmények.