Az év végéig miniszteri engedéllyel vehetnek csak stratégiai vállalatot külföldiek

Bár elvben már a kormány április elején bejelentett gazdaságvédelmi akciótervében is szó volt arról, hogy a kormány "megvédené" a magyar vállalatokat attól hogy külföldiek vásárolják fel vagy szerezzenek bennük tulajdonrészt - ún. tőkebevonás -, az erről szóló kormányrendeletet végül csak hétfőn jelentették meg a Magyar Közlönyben, írja az Mfor. A rendelet értelmében a belgazdaságért felelős miniszter, esetünkben Palkovics László hozzájárulásával lehet csak

  • stratégiai társaság bizonyos tulajdoni hányadát átruházni;
  • tőkét emelni;
  • ilyen társaságot átalakítani, kettéválasztani, vagy egyesíteni;
  • ezeknek jegyzési jogot biztosító, átváltoztatható vagy átváltozó kötvényt kibocsátaniuk;
  • haszonélvezeti jogot alapítani részvényeikre, üzletrészükre.

Értékhatárként legalább tíz százalékos üzletrészt, vagy 350 millió forintot meghaladó befektetést határoztak meg, ezeket meghaladó ügyletekhez kell a miniszter hozzájárulása. Ahhoz is miniszteri engedély kell, ha az új befektetéssel a külföldi kézben levő tulajdoni hányad 25 százalék fölé kerülne.

A szabályozás szerint a miniszternek 45 napja van dönteni az ügylet tudomásul vételéről vagy megtiltásáról.

A rendelet szerint a szabályok a stratégiai vállalatokra vonatkoznak. Ezeknek a körét azonban a rendelet nagyban kiterjeszti, 21 ágazatot sorolnak fel a rendelet mellékletében, melyeken a cégeket stratégiai vállalatnak tekinthetik. Ezek között a nyilvánvalókon, mint a védelmi ipar, vagy a nukleáris szektor, olyan nem éppen nyilvánvalók is akadnak, mint az építőipar, a turizmus és vendéglátás, vagy éppen a kereskedelmi létesítmények.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér