Egy kettős gyilkosság, ami összehozta a Ferencváros és az Újpest ultráit

GYÁSZ
2020 május 28., 19:02

Nagyjából 3000 futballszurkoló vonult fel a Deák tér József Attila utca felőli oldalán csütörtök este, hogy megemlékezzenek a múlt heti kettős gyilkosság áldozatairól, és tiltakozzanak a „cigánybűnözés” ellen. Legalább 700 ferencvárosi és ugyanennyi újpesti ultra köszöntötte egymást az Erzsébet tér mellett, jelentős rendőri készültség mellett, de több más klub fanatikusai, és szélsőjobboldali csoportok is megjelentek.

A ferencvárosiak előzőleg a Madách téren gyülekeztek, onnan közösen vonultak át a Deák térre, ahol az újpesti szurkolók füstbombákkal, és fáklyákkal várták őket. A lila-fehérek az elhunytak tiszteletére gyújtottak meg égőket, és néma vigyázállásban emlékeztek, mielőtt a két rivális tábor tisztes távolból, de rendesen és ütemesen megtapsolta egymást. Ezek után a szurkolók mécsekeseket gyújtottak a kettős gyilkosság helyszínén, többen koszorúkat helyeztek el. Zúgott a Ria-Ria-Hungária, és az egykoron Jobbik-gyűléseken nagy karriert futó „i-ge-nis-van cigánybűnözés” kezdetű rigmus is. Többször skandálták a két elhunyt fiatal nevét is.

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Múlt csütörtök éjszaka a Deák téren két társaság durván összeverekedett, késelés történt, ketten meghaltak. Az egyik társaságból egy 18 éves férfi, Cs. Krisztián szúrta meg a két áldozatot. Martinovics László 16, Khéli Gergely 21 éves volt. A tettest még péntekre virradó éjjel, alig néhány perccel az eset bejelentése után elfogták a rendőrök a Nyugati téren, és megtalálták a gyilkos fegyvert is egy Paulay Ede utcában parkoló autó alatt.

A BRFK Életvédelmi Osztálya két 19 éves társával együtt előállította a feltételezett elkövetőt, akit emberöléssel gyanúsítanak. A másik két gyanúsított közül az egyik többször megrúgta az egyik földön fekvő fiatalt, a másik „támogatólag volt jelen” a bűncselekmény során. A 24.hu úgy tudja, az elkövető beismerő vallomást tett.

Összesen tízen vettek részt a verekedésben, mind 16 és 23 év közötti fiatalok. „Többségük garázdaság, illetve kábítószerrel összefüggésbe hozható cselekmények miatt került a rendőrség látókörébe" - derült ki a hatóságok közleményéből, akik azt is jelezték, hogy „az ellentábor elszámoltatása is folyamatban van”.

Az áldozatok, a Vízművek illetve a REAC mellett az Újpest szurkolói voltak, szombaton a Szusza Ferenc-stadion előtt emlékükre gyertyákat is gyújtottak. Több szurkolói csoport ezt követően jelezte, hogy megemlékezést szervez az áldozatok tiszteletére, csütörtök este 7 órára. Csatlakozását ígérte több rivális szurkolótábor is.

Ezzel nagyjából egyidőben a kormánybarát szélsőjobb Mi Hazánk is bejelentette, hogy felvonulást szerveznek a „cigánybűnözés ellen”, és a két meggyilkolt fiatal tiszteletére az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete elé, ugyanazon a napon, 6 órától. A bejelentésekre már azt követően került sor, hogy egy kormánybarát hecclap cikke nyomán elterjedt: az elkövető állítólag cigány származású. Később, erre hivatkozva 400 ezer megtekintés fölé ment egy felvétel is, amin a cigány származású videós, Ábrahám Róbert szégyenkezik az elkövető miatt. Aztán a tüntetés napján Ábrahám már azt mondta, tévedett, mégsem cigány volt az elkövető, de ez a tüntetés szempontjából már késő, és alighanem mindegy is volt.

A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt elvileg nem lehet tüntetni ma Magyarországon, ezt szerda esti közleményében világossá tette a rendőrség is, és jelezték, hogy a Mi Hazánk rendezvényét sem engedélyezik, Toroczkai László és pártja azonban nem fújta le a megemlékezést - igaz, így is alig 100-150 tüntetőt tudtak maguk köré gyűjteni, akiket a 200 fős rendőri különítmény könnyedén eltessékelt az ORÖ Dohány utcai épülete mellől a New York Café oldalába. Néhányukat igazoltatták és feljelentések is születtek, sőt a helyszínen méltatlankodó Novák Előd szerint több zászlójukat el is kobozták. A beszédek annyira jelentéktelenek voltak, hogy senkit nem érdekelt, hogy a hangosítás nem működik. Később aztán ők is mind a Deák térre vonultak.

photo_camera Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

A szurkolói megmozduláson viszont, ami legalább húszszor annyi embert mozgatott meg, a rendőrség már egyáltalán nem intézkedett, sőt úgy viselkedett, mintha egy engedélyezett demonstráció zajlott volna a város középen: a ferencvárosiak nyugodtan vonulhattak a Múzeum körúton, és a hatóságok szakszerűen lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat is a megemlékezés idejére. (Négy napja Hadházy Ákos épp azért jelentette be, hogy nem szerveznek több dudálós tüntetést, mert magas bírságokat szabtak ki a szimpatizánsokra a rendőrök.)

A Deák téri rendezvény egyébként békésen zajlott. A riázás és a „cigánybűnözőzés” után a két elhunyt fiú nevét skandálták az újpestiek, a mécsesgyújtások és a koszorúzás után végül az összes szurkoló közösen elénekelte a himnuszt. Elsőként a ferencvárosiak vonultak el, az újpesti tábor valamivel tovább a helyszínen maradt. Részt vettek a megemlékezésen többek közt a Honvéd, a Vasas és a Videoton ultrái közül is.