A rapper Killer Mike könnyek közt: Elég volt a pusztításból

külföld
2020 május 30., 13:43
Killer Mike 2020 februárjában
photo_camera Killer Mike 2020 februárjában Fotó: JIM WATSON/AFP

Négy napja forr a levegő az Egyesült Államok nagyvárosaiban, mióta egy minneapolisi rendőr megkínzott és megölt egy megbilincselt színesbőrű férfit, George Floydot, aki a gyanú szerint hamis pénzzel fizetett egy üzletben.

Az esetről készült felvételek bejárták az országot, zavargások törtek ki, több városban előbb tüntetések, majd fosztogatások kezdődtek, Minneapolisban felgyújtottak egy rendőrörst, és egy ember meg is halt az összecsapásokban. A rendőr Derek Chauvint azóta letartóztatták, de ez sem csillapította az indulatokat. Megszólalt Donald Trump elnök is, aki békét követel az utcákon, és azzal fenyegetett, hogy ha az emberek nem hagyják abba a rombolást, lövések dördülnek majd.

A tüntetések Minneapolis mellett Atlantában harapóztak el legdurvábban. Péntek este a híres rapper Killer Mike szenvedélyes beszédben kérte a város lakóit, hogy hagyják abba a pusztítást.

link Forrás

A nyolcperces megszólalás nagy karriert fut jelenleg a közösségi médiában, mert ennyire érzelmesen eddig senkinek nem sikerült megfogalmaznia, mit éreznek a feketék, és a mellettük tüntetők az újabb értelmetlen rendőri brutalitás után.

Killer Mike ezzel együtt arra kért mindenkit, hogy ne folytassa a pusztítást, és a rendszerszintű rasszizmust bontsák le maguk körül, ne a várost, amelynek felemelkedésén az elmúlt évtizedekben a fekete közösségek oly' soka dolgoztak:

„...nem gyújthatjátok fel a házatokat azért, mert dühösek vagytok az ellenségre: az a dolgotok, hogy megerősítsétek a házatokat, hogy menedékként szolgáljon akkor, amikor szükség lesz rá.”

Killer Mike arról beszélt a felvételen, hogy semmi pozitívat nem tud üzenni testvéreinek, és egyszerűen nem akar most ott állni, ahol áll, és beszélni hozzájuk, de nem tehet mást: bénító volt nézni, ahogy a rendőr kilenc percen át térdepelt Floyd nyakán, úgy szorongatva, mint „oroszlán a zebrát”. Gyilkosságpornóhoz hasonlította azt, ahogyan az emberek újra és újra nézik a videót, mielőtt tehetetlenségükben rombolni kezdenek. Ezután a közös felelősségről beszélt: elég volt a rendőri brutalitásból:

„nem elégszünk meg a vádemeléssel, azt akarjuk, hogy ezeket a rendőröket elítéljék, azt akarjuk, hogy az igazságszolgáltatás végre lépjen fel a rendszerszintű rasszizmussal szemben, és égesse porig.”

(CBS)