Futballszurkolók tüntettek Brazíliában Bolsonaro ellen és a demokráciáért

2020 június 1., hétfő 7:35

Az elmúlt hetekhez hasonlóan vasárnap megint az utcára vonultak Jair Bolsonaro, Brazília szélsőjobboldali elnöke lelkes szimpatizánsai Rio de Janeiroban. A tömeg most az elnöki palota előtt gyűlt össze.

A rendezvény egy pontján pedig maga Bolsonaro is megjelent a helyszínen, lóháton üdvözölte a rajongóit, és fittyet hányva az általa amúgy is kamunak tartott járványveszélyre, két gyereket még a nyakáb is ültetett rövid időre.

Bolsonaro az elnöki palota előtt összegyűlt támogatói körében Fotó: Mateus Bonomi/AGIF via AFP

Közben a helyszínen ellentüntetők gyülekeztek: feketébe öltözött futballszurkolók, a France24 tudósítása szerint olyan transzparensekkel, mint „Mi vagyunk a demokrácia”, vagy „A fasizmus ellen”.

Az Associated Press tudósítása szerint a rendőrség a több száz fős ellentüntetés feloszlatása mellett döntött, és könnygázzal kényszerítette távozásra a résztvevőket.

Bolsonaro rajongói és ellentábora találkozott Rio de Janeiróban, a rendőrség az utóbbiakat küldte haza. Fotó: Barbara Dias/AGIF via AFP

Bolsonaro mellett azóta szerveznek rendszeresen utcai megmozdulásokat a választói, mióta az elnök ellen bírósági kezdeményezésre nyomozás indult a rendőrség munkájának tiltott befolyásolása miatt. Április 22-én egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra a brazil legfelsőbb bíróság, amin Bolsonaro arról beszél, hogyan tervez leváltani magas rangú nemzetbiztonsági hivatalnokokat, sőt, minisztereket,

hogy megakadályozza, hogy „kicsesszenek” a barátaival és a családtagjaival.

Az egész ügyet Sergio Moro, azóta távozott igazságügyi miniszter robbantotta, aki először vádolta meg Bolsonarot azzal, hogy saját érdekében beavatkozott egy rendőrségi nyomozásba. (abcnews.com)