Futballszurkolók tüntettek Brazíliában Bolsonaro ellen és a demokráciáért

Az elmúlt hetekhez hasonlóan vasárnap megint az utcára vonultak Jair Bolsonaro, Brazília szélsőjobboldali elnöke lelkes szimpatizánsai Rio de Janeiroban. A tömeg most az elnöki palota előtt gyűlt össze.

A rendezvény egy pontján pedig maga Bolsonaro is megjelent a helyszínen, lóháton üdvözölte a rajongóit, és fittyet hányva az általa amúgy is kamunak tartott járványveszélyre, két gyereket még a nyakáb is ültetett rövid időre.

Bolsonaro az elnöki palota előtt összegyűlt támogatói körébenFotó: Mateus Bonomi/AGIF via AFP

Közben a helyszínen ellentüntetők gyülekeztek: feketébe öltözött futballszurkolók, a France24 tudósítása szerint olyan transzparensekkel, mint „Mi vagyunk a demokrácia”, vagy „A fasizmus ellen”.

Az Associated Press tudósítása szerint a rendőrség a több száz fős ellentüntetés feloszlatása mellett döntött, és könnygázzal kényszerítette távozásra a résztvevőket.

Bolsonaro rajongói és ellentábora találkozott Rio de Janeiróban, a rendőrség az utóbbiakat küldte haza.Fotó: Barbara Dias/AGIF via AFP

Bolsonaro mellett azóta szerveznek rendszeresen utcai megmozdulásokat a választói, mióta az elnök ellen bírósági kezdeményezésre nyomozás indult a rendőrség munkájának tiltott befolyásolása miatt. Április 22-én egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra a brazil legfelsőbb bíróság, amin Bolsonaro arról beszél, hogyan tervez leváltani magas rangú nemzetbiztonsági hivatalnokokat, sőt, minisztereket,

hogy megakadályozza, hogy „kicsesszenek” a barátaival és a családtagjaival.

Az egész ügyet Sergio Moro, azóta távozott igazságügyi miniszter robbantotta, aki először vádolta meg Bolsonarot azzal, hogy saját érdekében beavatkozott egy rendőrségi nyomozásba. (abcnews.com)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó