Több százan demonstráltak egy ártatlanul lelőtt autista palesztin férfi temetésén Kelet-Jeruzsálemben

külföld
2020 június 01., 13:29

Szombaton izraeli rendőrök ártatlanul lelőttek egy fegyvertelen autista férfit az izraeli megszállás alatt tartott Kelet-Jeruzsálem utcáin. A 32 éves Iyad Halaq épp egy fogyatékos emberek számára fenntartott iskolába igyekezett, amikor az utcán rendőrtisztekkel találkozott össze, és gyanússá vált nekik.

A rendőrök felszólították, hogy álljon meg, Iyad Halaq viszont ekkor futásnak eredt. A rendőrök utána iramodtak, és miután többszöri felszólításra sem állt meg, kétszer mellkason lőtték a férfit, aki a helyszínen meghalt.

Iyad Halaq-ról rokonai elmondták, hogy „alacsonyan funkcionáló” autista volt, aki nehezen kommunikált az emberekkel. „Nem tudta, mit jelent az, hogy rendőr” - állítja orvos unokatestvére, aki szerint amikor Halaq meglátta a rendőröket, valószínűleg idegenekként kezelte őket, és egyszerűen tovább akart állni. A földre kerülése után a kiderült, nem volt nála semmilyen fegyver.

link Forrás

A férfi temetését egy több száz fős tüntetés kísérte Jeruzsálemben, de Tel-Avivban és Jaffában is voltak tömeges megemlékezések - írja a BBC. Saab Erekat, a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (PLO) főtitkára olyan bűncselekménynek nevezte Halaq meggyilkolását, „ami biztosan büntetlenül marad, amíg a világ törvények fölött állóként kezeli Izraelt”. Az eset és az amerikai George Floyd meggyilkolása között is párhuzamot vont, ami miatt napok óta tartanak rendőri erőszak elleni tömegtüntetéseket az Egyesült Államokban.

A tévedésből meggyilkolt férfi temetése.
photo_camera Fotó: Mustafa Alkharouf/Anadolu Agency via AFP

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter vasárnap sajnálatát fejezte ki a lövöldözés miatt, és azt ígérte, hogy hamar kivizsgálják az esetet, és megteszik a szükséges lépéseket. Szerinte az izraeli biztonsági erők „mindent megtesznek, hogy a lehető legkevesebb ártatlan áldozattal járjanak Izrael „szükséges védelmi erőfeszítései” a térségben.