Több százan demonstráltak egy ártatlanul lelőtt autista palesztin férfi temetésén Kelet-Jeruzsálemben

Több 444 videó?
Szeretném

Szombaton izraeli rendőrök ártatlanul lelőttek egy fegyvertelen autista férfit az izraeli megszállás alatt tartott Kelet-Jeruzsálem utcáin. A 32 éves Iyad Halaq épp egy fogyatékos emberek számára fenntartott iskolába igyekezett, amikor az utcán rendőrtisztekkel találkozott össze, és gyanússá vált nekik.

A rendőrök felszólították, hogy álljon meg, Iyad Halaq viszont ekkor futásnak eredt. A rendőrök utána iramodtak, és miután többszöri felszólításra sem állt meg, kétszer mellkason lőtték a férfit, aki a helyszínen meghalt.

Iyad Halaq-ról rokonai elmondták, hogy „alacsonyan funkcionáló” autista volt, aki nehezen kommunikált az emberekkel. „Nem tudta, mit jelent az, hogy rendőr” - állítja orvos unokatestvére, aki szerint amikor Halaq meglátta a rendőröket, valószínűleg idegenekként kezelte őket, és egyszerűen tovább akart állni. A földre kerülése után a kiderült, nem volt nála semmilyen fegyver.

A férfi temetését egy több száz fős tüntetés kísérte Jeruzsálemben, de Tel-Avivban és Jaffában is voltak tömeges megemlékezések - írja a BBC. Saab Erekat, a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (PLO) főtitkára olyan bűncselekménynek nevezte Halaq meggyilkolását, „ami biztosan büntetlenül marad, amíg a világ törvények fölött állóként kezeli Izraelt”. Az eset és az amerikai George Floyd meggyilkolása között is párhuzamot vont, ami miatt napok óta tartanak rendőri erőszak elleni tömegtüntetéseket az Egyesült Államokban.

Fotó: Mustafa Alkharouf/Anadolu Agency via AFP

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter vasárnap sajnálatát fejezte ki a lövöldözés miatt, és azt ígérte, hogy hamar kivizsgálják az esetet, és megteszik a szükséges lépéseket. Szerinte az izraeli biztonsági erők „mindent megtesznek, hogy a lehető legkevesebb ártatlan áldozattal járjanak Izrael „szükséges védelmi erőfeszítései” a térségben.