Egy Norilszk melletti hőerőműből 20 ezer tonna olajszármazék ömlött egy folyóba

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Több évtizedre lesz szüksége a sarkvidéki Ambarnaja folyónak, mire kiheveri azt a múlt héten bekövetkezett ökológiai katasztrófát, amiben egy Norilszk melletti hőerőműből 20 ezer tonna olajszármazék ömlött a vizébe – közölte Dmitrij Klokov, az orosz állami halászati ügynökség szóvivője.

A Norilszk városától pár kilométerre nyugatra lévő hőerőmű dízeltartályának egyik tartóoszlopa május 29-én váratlanul összeomlott, a tartály megrongálódott, és a tüzelőanyag kiömlött belőle – közölte az erőmű tulajdonosa, a Nornickel bányaipari óriáscég.

Az északi sarkkörtől 300 km-re északra, a Nornickel köré épült, 180 ezer lakosú Norilszk városa teljes egészében az örök fagy birodalmában található, de az utóbbi évek éghajlatváltozása miatt az a veszély fenyegeti, hogy a jég megolvat.

A Krasznojarszki terület főügyésze jelezte, hogy a katasztrófa miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki helyi szinten. Az orosz központi Nyomozó Bizottság szerint a balesetben „legalább 20 ezer tonna szénhidrogén” ömlött ki a környéken.

Bár a súlyos olajszennyeződés pénteken következett be, az orosz közvélemény csak hétfőn értesült róla, miután Norilszk lakói Vlagyimir Putyin elnökhöz fordultak segítségért az ügyben – írta a tajga.info orosz hírportál.

Norilszk 2017. május 20-án.Fotó: Alekszandr Krjazsev/Szputnyik via AFP

A Természetvédelmi Világalap (WWF) üdvözölte, hogy a hatóságoknak sikerül mobilgáttal megakadályozni, hogy a szennyeződés elérje a Norilszktól északra fekvő tavat. A szervezet által készített műholdas képeken az olajszennyeződés okozta kiterjedt vörös foltokat lehetett látni az Ambarnaja folyó felszínén.

„Az már most is megállapíthatjuk, hogy évtizedekre lesz szükség, mire helyreáll az ökológiai egyensúly a Norilszk-Pjaszinói ökoszisztémában” – idézte a RIA orosz hírügynökség Dmitrij Klokovot.

A Nornickel közölte, hogy megtisztítja a folyót a szennyeződéstől. A feladatra Moszkvából hozatott szakembereket, akiknek várhatóan 10-14 napra lesz szükségük, hogy kiemeljék az olajat a folyóból – közölte Tatyjana Jegorova szóvivő, aki szerint egyelőre túl korai a károkat felbecsülni. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!