Egy Norilszk melletti hőerőműből 20 ezer tonna olajszármazék ömlött egy folyóba

Több évtizedre lesz szüksége a sarkvidéki Ambarnaja folyónak, mire kiheveri azt a múlt héten bekövetkezett ökológiai katasztrófát, amiben egy Norilszk melletti hőerőműből 20 ezer tonna olajszármazék ömlött a vizébe – közölte Dmitrij Klokov, az orosz állami halászati ügynökség szóvivője.

A Norilszk városától pár kilométerre nyugatra lévő hőerőmű dízeltartályának egyik tartóoszlopa május 29-én váratlanul összeomlott, a tartály megrongálódott, és a tüzelőanyag kiömlött belőle – közölte az erőmű tulajdonosa, a Nornickel bányaipari óriáscég.

Az északi sarkkörtől 300 km-re északra, a Nornickel köré épült, 180 ezer lakosú Norilszk városa teljes egészében az örök fagy birodalmában található, de az utóbbi évek éghajlatváltozása miatt az a veszély fenyegeti, hogy a jég megolvat.

A Krasznojarszki terület főügyésze jelezte, hogy a katasztrófa miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki helyi szinten. Az orosz központi Nyomozó Bizottság szerint a balesetben „legalább 20 ezer tonna szénhidrogén” ömlött ki a környéken.

Bár a súlyos olajszennyeződés pénteken következett be, az orosz közvélemény csak hétfőn értesült róla, miután Norilszk lakói Vlagyimir Putyin elnökhöz fordultak segítségért az ügyben – írta a tajga.info orosz hírportál.

Norilszk 2017. május 20-án.Fotó: Alekszandr Krjazsev/Szputnyik via AFP

A Természetvédelmi Világalap (WWF) üdvözölte, hogy a hatóságoknak sikerül mobilgáttal megakadályozni, hogy a szennyeződés elérje a Norilszktól északra fekvő tavat. A szervezet által készített műholdas képeken az olajszennyeződés okozta kiterjedt vörös foltokat lehetett látni az Ambarnaja folyó felszínén.

„Az már most is megállapíthatjuk, hogy évtizedekre lesz szükség, mire helyreáll az ökológiai egyensúly a Norilszk-Pjaszinói ökoszisztémában” – idézte a RIA orosz hírügynökség Dmitrij Klokovot.

A Nornickel közölte, hogy megtisztítja a folyót a szennyeződéstől. A feladatra Moszkvából hozatott szakembereket, akiknek várhatóan 10-14 napra lesz szükségük, hogy kiemeljék az olajat a folyóból – közölte Tatyjana Jegorova szóvivő, aki szerint egyelőre túl korai a károkat felbecsülni. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér