Putyin vészhelyzetet hirdetett a Norilszk melletti hőerőmű-katasztrófa miatt

Húszezer tonna olajszármazék ömlött a sarkvidéki Ambarnaja folyó vizébe, miután május 29-én megsérült a Norilszk városától pár kilométerre nyugatra lévő hőerőmű dízeltartályának egyik tartóoszlopa. 

Vlagyimir PutyinFotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

Vlagyimir Putyin elnök ezért szerdán vészhelyzetet hirdetett, ami azt jelenti, hogy extra erőforrást biztosítanak a károk enyhítése érdekében. Putyin keményen bírálta a Nornickel nevű vállalatot, amiért csak két napos csúszással derült fény a történtekre. „A hatóságok miért két nappal később szeztek tudomást erről? A közösségi médiából fogunk értesülni a vészhelyzetekről?” - kérdezte egy tévéüzenetben. Az elnök vizsgálatot rendelt el, az erőmű vezetőjét pedig fogva tartják, írja a BBC. A cég közleménye szerint az esetet időben és megfelelően jelentették. 

Az orosz állami halászati ügynökség vezetője korábban azt mondta, évtizedekre lesz szükség, mire helyreáll az ökológiai egyensúly a Norilszk-Pjaszinói ökoszisztémában.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó