Irán Franciaországba küldené elemzésre a januárban lelőtt ukrán utasszállító fekete dobozát

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Amennyiben a tragédia vizsgálatában részt vevő valamennyi ország hozzájárul ehhez, Irán Franciaországba küldené a januárban Teherán felett tévedésből lelőtt ukrán utasszállító gép fekete dobozát.

A január 8-án lelőtt ukrán gép roncsai Teherán külterületén. A gépen 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették.Fotó: ROUHOLLAH VAHDATI/AFP

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-esét január 8-án, nem sokkal a felszállás után lőtte le az iráni légvédelem, amely ekkor amerikai válaszcsapásra számított a Kaszem Szulejmani meggyilkolása miatt megtorlásból amerikai támaszpontok ellen intézett rakétacsapása miatt.

Irán ezt elsőre igyekezett letagadni, balesetnek beállítva a történteket. Később ugyan elismerték, hogy a légvédelem lőtte le az ukrán gépet, de a fekete dobozt azóta se adták át.

A vizsgálatban érintett államok - Ukrajna és az USA mellett Kanada, melynek két éllampolgára utazott a gépen - már régóta követelik Irántól, hogy küldje el a fekete dobozokat Párizsba, a francia légiforgalmi biztonsági hivatalhoz. Ennyiben érthetetlen, hogy Irán most miért vár az érintettek beleegyezésére az adatrögzítők Párizsba küldéséhez. A Reuters hírügynökség nem tudott elérni iráni tisztviselőt, hogy adjon magyarázatot az értesülésre. (Via MTI)