A kormány hagy időt felkészülni, ezért marad a veszélyhelyzet vége után még egy hétig az ingyenes parkolás

közlekedés
2020 június 16., 16:39

A DK-s Oláh Lajos írásban kérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy: „Miért tart tovább a díjmentes parkolás, mint a veszélyhelyzet?”

A HVG írta meg, hogy Gulyás helyett Orbán Balázs államtitkár válaszolt. Azt írta, a kormány „a humánjárvány terjedésének csökkentése érdekében döntött arról, hogy az ország egész területén ingyenessé teszi a parkolást. Tettük ezt azért, hogy a közösségi közlekedéssel együtt járó kontaktusszámot csökkentsük és a gépjárművel munkába járók költségeit mérsékeljük.”

A kormány által meghozott intézkedések és a járvánnyal szembeni védekezés eredményesnek bizonyult, „a rendkívüli jogrendet meg lehet szüntetni”, de azt írja: „A jogállamisági garanciák szem előtt tartása azonban indokolttá teszi a kellő felkészülési idő biztosítását mind az állampolgárok, mind a parkolási rendszert üzemeltetők számára. Ezt szolgálja, hogy a veszélyhelyzet tervezett megszüntetését követően kb. egy hétig, átmeneti intézkedésként – az állampolgárok érdekét és a kiszámíthatóságot szem előtt tartva – várakozási díjat július elsejéig nem kell fizetni.”

Orbán Viktor az ingyenes parkolásról szóló rendeletet úgy írta alá, hogy az ötlettel még egyes fideszes polgármesterek sem értettek egyet, és az tovább szűkítette sok önkormányzat mozgásterét. A döntés a Levegő Munkacsoport szerint is sok szempontból csak ártott a városi, különösen a fővárosi közlekedésnek. (HVG)