A focista, aki rávette Boris Johnsont, hogy ne hagyja éhezni a gyerekeket a nyári szünetben

külföld
2020 június 20., 14:48
photo_camera Fotó: Oli Scarff/AFP

Napok óta éljenzik Marcus Rashfordot az Egyesült Királyságban, mert felkarolta a gyerekszegénység ügyét, és kiharcolta, hogy a kormány a nyári szünet alatt is biztosítson ingyenes étkeztetést a rászoruló iskolásoknak. A Guardian újságírója szerint a focista „100 képviselőnél is többet ér”. De ki ő és mit csinált pontosan, amiért a brit sajtó az egekbe emelte?

Szegény családból küzdötte fel magát

A 22 éves Marcus Rashford szegény környéken, szegény családba született, és rengeteget kellett nélkülöznie.

„Az édesanyám minimálbért keresett, és bár volt az asztalon étel, de nem elég. Családként rendszeresen támaszkodtunk reggeliztető klubokra, az ingyenes iskolai étkeztetésre, a szomszédok és az edzőim segítségére. Az élelmiszerbankok és az ingyenkonyha sem volt idegen számunkra. Határozottan emlékszem, amikor minden évben karácsonykor Northern Moorba mentünk begyűjteni a karácsonyi vacsoránkat” – írta Rashford a Boris Johson miniszterelnöknek írt levelében.

Rashfordnak hétéves kora óta az volt az álma, hogy focista legyen. Ez eléggé sikerült neki: 2015-ben mutatkozott be a Manchester United első csapatában, azóta is ott játszik, 22 évesen már 38-szoros felnőtt válogatott.

Aztán jött a koronavírus

Mikor márciusban kitört a koronavírus-járvány Európában, Rashford azzal került a reflektorfénybe, hogy adománygyűjtést szervezett.

Az iskolák bezártak a vírus miatt, így megszűnt az iskolai ingyenes étkeztetés is. Ráadásul a brit kormány úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ingyenes iskolai étkezési utalványokat a nyári szünetre sem.Rashford pedig tudta, hogy ez bizonyos családoknak mekkora gondot jelent. Március 30-án kijelentette: a FareShare jótékonysági ételosztó szervezettel öszefogva próbálják meg pótolni az ingyenes iskola étkeztetést.

Hetente hárommillió adag ételt tudtak kiosztani a rászoruló családok között, de Rashford is érezte, hogy ez nem lesz elég. Ezért pár hónappal később, június 15-én úgy döntött, hogy a brit kormány segítségét kéri a gyermekétkeztetés megoldására.

Levelet írt a parlamenti képviselőknek

Rashford nyílt levelet írt a parlamenti képviselőknek, amiben arra kérte a kormányt, hogy terjessze ki az iskola étkeztetést a nyári szünetre is. Jó retorikai érzékkel a saját tapasztalatait is beleszőtte a levélbe.

„Emlékszem, amikor én jártam iskolába, és ott tudtam ingyen enni, anyukám este hatnál hamarabb nem ért haza, ezért a következő étkezés csak este 8 körül volt. Én még szerencsés voltam, de vannak olyan gyerekek, akik ennél sokkal nehezebb helyzetben vannak és egyáltalán nem kapnak ételt otthon” – írta.

Az Élelmiszer Alap kutatására hivatkozva azt írta, hogy a koronavírus miatti lezárások alatt 200 ezer olyan gyerek van az Egyesült Királyságban, akiknek nem jutott étel az asztalára minden nap, mert az iskolai ingyen ebéd kimaradt. Rashford hozzátette, hogy összesen 1,3 millió gyereket regisztráltak az iskolai ingyenes étkezésre, akiknek a negyede semmilyen segítséget vagy támogatást nem kapott azóta, hogy bezártak az iskolák. Egy kutatással azt is alátámasztotta, hogy 2018 és 2019 között 30 gyerek (egy osztálynyi) közül 9 szegénységben él, és 2020-ban a fekete etnikai közösségekben élő gyerekek 45 százaléka nélkülöz.

Rashford rávilágított arra, hogy ez nem egészen normális 2020-ban, és arra kérte a képviselőket, hogy hallják meg azoknak a szülőknek a hangját, akik nem tudnak enni adni a gyerekeiknek.

Boris Johnson visszautasította

Boris Johnson brit miniszterelnök nem válaszolt a focista levelére, de a szóvivője még aznap bejelentette, hogy márpedig nem lesz nyári iskolai étkeztetés.

„A miniszterelnök megérti az Egyesült Királyságban a családok problémáit, ezért a múlt héten a kormány további 63 millió fontot biztosított a helyi önkormányzatok számára, hogy azoknak a családoknak segítsenek, akik élelmiszerek és egyéb alapvető szükségletek hiányával küzdenek” - mondta a szóvivő.

Rashfordot viszont ezzel nem szerelte le a miniszterelnök: még aznap elindította Twitteren a #maketheUturn kampányt, amiben továbbra is arra kérte a kormányt, hogy gondolja meg magát az étkeztetéssel kapcsolatban. Posztjai vilámsebességgel terjedtek, egy órán belül 13 ezer alkalommal tweetelték újra. Mindenkit arra buzdított, hogy a hashtaggal ellátott posztjaikban jelöljék meg a helyi képviselőket is, hogy ők is lássák a kampányt.

Közben pedig ő maga is olyan bejegyzéseket írt, amiben az emberek lelkiismeretét akarta kicsit felpiszkálni. Például az egyik tweetjében az állt: „Amikor reggel kinyitod a hűtőajtót és megfogod a tejet, akkor állj meg egy pillanatra és gondolkodj el azon, hogy legalább 200 ezer gyereknek a szülei ébrednek üres polcokra ebben az országban.”

link Forrás

A kampánynak már aznap estére lett némi foganatja, ugyanis cégek, pedagóguszervezetek és politikusok is elkezdtek az ügy mögé állni. Például a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer.

A focista elérte, amit akart

Másnapra, vagyis június 16-ra jött a fordulat: a parlamenti vita előtt Boris Johnson bejelentette, hogy a kormány létrehoz egy 120 millió fontos nyári élelmezési alapot 1,3 millió tanuló számára, tehát senki nem marad étel nélkül.

Johnson fel is hívta Rashfordot, hogy gratuláljon a kampányához. Ugyanakkor többen is azt rebesgetik, hogy a miniszterelnököt nem a kampány hatotta meg, hanem az, hogy a konzervatív képviselők nyomást kezdtek gyakorolni rá, és nyíltan fenyegették Jonhsont, hogy elveszti a támogatásukat, ha nem enged ebben a kérdésben.

Az viszont tagadhatatlan, hogy az ügy valószínűleg sosem jut el idáig, ha Marcus Rashford nem áll mellé a saját személyes történeteivel. (Guardian)