A 12. kerületi turul a helyén marad, de átnevezik

2020 június 25., csütörtök 11:55

Az Azonnali számolt be róla, hogy a 12. kerületi testület megvitatta a turul-szobor ügyét.

Az ülésen Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy amikor 15 éve a testület felállította a szobrot nem volt kegyeletsértő szándéka, nem direkt csempésztek rá olyan neveket, amik nem odavalóak. Mindezzel együtt Pokorni egyetértett Hajnal Miklós (Momentum) indítványával, hogy a második világháborús áldozatok listája miatt okkal érezhették magukat sértve a lakosok, ezért „illő a bocsánatkérés”. Arról is beszélt, hogy mikor ő 2006-ban ellenzéki polgármester lett, nem beszélt helyesen az ügyről:

„Elég szerencéstlen módon folytattam ezt a csatát, mert úgy éreztem, hogy a turulszobrot megvédeni egyfajta kötelezettség, egy ellenzéki polgármesternek ez a dolga, hogy a kormánypárt önkényével szemben megvédjem”.

Hozzátette: ma már sajnálja azokat a szavakat, amiket akkoriban mondott, meggondolatlan, sőt, bizonyos értelemben nagyképű dolog volt olyat mondani, hogy amíg ő a polgármester, a helyén marad a turul. Szerinte nincs erre mentsége, talán annyi, hogy ha harctéri vakságban van az ember, nem lát ki belőle. Igaz, azt se állítja, hogy most objektívebb lenne az ügyben, még rosszabb a helyzete, mint akkor volt érzelemmentesség tekintetében – utalt a nagyapja szerepére. Így Pokorni abban a kérdésben, hol legyen a turulszobor, maradjon-e, nem is szavazott.

A testület végül úgy döntött, hogy a nyilasok nevét eltávolítják az emlékműről, átminősítik I. világháborús mementová, de a helyén hagyják. Ezen felül pályázatot írnak ki új második világháborús emlékmű megalkotására, az erről ítélő bizottságba pedig meghívják mind a Magyar Tudományos Akadémia, mind a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, és a szoborra biztosítani fognak 50 millió forintot.

Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutyapárt képviselője azt kifogásolta, hogy a turul húsz méterre van attól a helytől, ahol anno a nyilasok zsidókat gyilkoltak, de ugyanezt kritizálta a DK-s Vágó István és az MSZP-s Vincze Géza is, aki szerint „itt semmi szín alatt nem maradhat, mert tízezer évig fognak róla vitatkozni”.

A turul-vita előzménye: „A turul az elkövetők szimbóluma, és nem az áldozatoké”