Izgalmak Oroszországban: úgy tűnik, megszavazták az emberek, hogy Putyin lényegében örökké elnök maradhasson

külföld
2020 július 01., 17:51

10 százalékos feldolgozottságnál 70 százalékos győzelemre áll Vlagyimir Putyin orosz elnök az alkotmányreformról szóló, egy hete tartó népszavazáson, amelyen a választásra jogosultak közel 63 százaléka vett részt, írja a BBC az orosz állami hírügynökség alapján.

Frissítés:

21:27: 20 százalékos feldolgozottságnál 72 százalék felett a támogatók aránya.

21:57: 30 százalékos feldolgozottságnál 74 százalékra nőtt a támogatók aránya.

photo_camera A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált állampolgárokhoz is elvitték a szavazóurnát Fotó: Tatyana Makeyeva/Sputnik via AFP

A módosítás legfontosabb eleme, hogy eltörölné az újraválaszthatóság korlátozását. Eddig az elnöki tisztséget legfeljebb két egymást követő cikluson át tölthette be ugyanaz a személy. Az új alkotmánnyal a ciklusok lenullázódnának, és csak 2024-ben, Putyin mostani ciklusának végén kezdenék el újra számolni.

Vagyis Putyin akár 2036-ig is hivatalban maradhat.Putyin 2000-ben lett először Oroszország elnöke, azóta vitt már miniszterelnöki ciklust is, és négyről hat évre emelte az elnöki ciklus hosszát. Minderről és az alkotmánymódosítás hátteréről itt írtunk bővebben.

Az új orosz alkotmányterv utal Oroszország keresztény hagyományaira, és tiltja a melegházasság bevezetését.

Az orosz törvényhozás két háza már elfogadta a módosítást, de Putyin népszavazással akarta legitimálni a törekvéseit, amit eredetileg áprilisban tartottak volna meg, de a koronavírus miatt el kellett halasztani. Az új alkotmány azért a héten már megjelent a boltokban könyv formában.