Kína most Kanadát fenyegeti, amiért felfüggesztették a kiadatási megállapodásukat Hongkonggal

külföld
2020 július 06., 09:39

Kína ellenlépéseket helyezett kilátásba hétfőn Kanada ellen, amiért felfüggesztette a kiadatási megállapodását Hongkonggal a különleges közigazgatási státusú városban a múlt héten hatályba lépett, új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva.

Csao Li-csien, a kínai külügyi tárca szóvivője azt mondta: Peking fenntartja magának a jogot, hogy ellenlépéseket tegyen Kanadával szemben. Azt viszont nem részletezte, hogy milyen ellenlépésekről lehet szó.Ottawa a múlt pénteken jelentette be, hogy felmondja a kiadatási megállapodást, és korlátozza a katonai és belbiztonsági célokra felhasználható cikkek Hongkongba irányuló exportját, vagyis a kínai anyaországra vonatkozó szabályokat alkalmazza a továbbiakban Hongkongot illetően is.

Június 30-án a kínai parlament elfogadta az új nemzetbiztonsági törvényt, ami kimondja, hogy kínai bírókat delegálhatnak a hongkongi bíróságokra és a kínai erőszakszervezetek irodákat nyithatnak a városban. Emellett terrorveszélyre hivatkozva illegálissá tették az elszakadási törekvéseket, a felforgatást és az idegen erőkkel való összejátszást is, ami válasz a 2019 szeptemberben indult tüntetéssorozatra.

Kína nem először fenyeget más országokat Hongkong kapcsán, a múlt héten az Egyesült Királysággal szemben lebegtette meg, hogy következményei lesznek annak, ha állampolgárságot adnak a Hongkongból menekülőknek. (MTI)