Az Index számíthat a támogatásomra - írta az Európai Bizottság alelnöke

Média
2020 július 07., 12:12

„A demokrácia nem működik szabad és független média nélkül” - üzente az Indexnek küldött közleményében Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke. A lap magyar és angol nyelven közzé tette a cseh politikus levelének teljes szövegét.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány újra megmutatta, hogy a tájékoztatásban és a hatalom ellenőrzésében kulcsfontosságú az újságírók szerepe, ennek ellenére, bár nagyobb az olvasótábor, sok szerkesztőség pénzügyi problémákkal küszködik a reklámpiac összeomlása miatt. De „nem szabad megengedni, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen” - írta Jourová.

„Aggodalommal kísérem figyelemmel az Index helyzetének alakulását. Szeretném szolidaritásomról biztosítani az Index dolgozóit, akik nagyon nehéz körülmények között végzik a munkájukat.

Ezt üzenem nekik: Amit tesznek, azok az értékek, amelyekért küzdenek, a tömegtájékoztatás szabadsága és sokszínűsége mind-mind elengedhetetlenül fontos a demokrácia és Európa számára. Az olvasóktól kapott támogató üzenetek is arról tanúskodnak, mennyire fontos munkát végeznek. Számíthatnak a támogatásomra” - zárul a levél.