Csak egy vágányon, csak szép lassan, de újraindulnak a vonatok Nagymaros és Szob között

2020 július 12., vasárnap 9:33

Egy vágányon - 40 kilométer/órás korlátozással - újraindul a vonatközlekedés Nagymaros és Szob között hétfőn - jelentette be a MÁV. A másik vágányon és a töltésoldalon folytatják a júniusi intenzív esőzés okozta károk helyreállítását.

Hétfőtől módosított menetrend lép életbe a Budapest-Vác-Szob vonalon, és már csak néhány vonat helyett közlekednek pótlóbuszok Nagymaros és Szob között. Egyes nemzetközi vonatok hétfőtől, mások keddtől közlekednek. A nemzetközi járatoknak nem kell kerülő úton haladniuk, hanem Szobnál lépik át a határt.

Június 17-én dél körül nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el a szobi vasútvonal vágányait a Dömösi átkelésnél, Nagymaros és Szob állomás között. A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná tette. Az utasok biztonságának garantálása érdekében leállította a vonatforgalmat a MÁV.

Munkagépek dolgoznak Nagymaros és Zebegény között a vasúti pályánál 2020. június 22-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az MTI-nek küldött közleményben azt írták: a károk elhárítása eddig mintegy 150 millió forintba került, de a munka jelentős része még hátravan. Várhatóan a nyár végére fejeződik be a közúthoz közelebbi vágányzat helyreállítása, a rézsűt megtámasztó támfalak megépítése, hogy azon a sínpáron is megindulhasson a vonatközlekedés.

Korábban írtunk róla, hogy az ingyenes vonatpótló hajók annyira népszerűnek bizonyultak, hogy a nagymarosi önkormányzat bejelentette: a MAHART július 3-tól elindít egy olyan hop on-hop off hajójáratot, ami Nagymarost és Zebegényt köti össze a turizmus kiszolgálása és beindítása érdekében.