Hiába ingyenesek a lóversenyek, nyomasztóan üres a Szalajka-völgy bejáratához felhúzott betonstadion

sport
2020 július 12., 17:49

„Rekord számú nevezővel és nagyszámú nézőközönség előtt rendezhettük meg a fedeles fogathajtó bajnokság döntőjét a Lipicai Lovasközpont arénájában” - írta a Facebookon az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad. Csakhogy a bejegyzéshez mellékelt videón (sajnos nem beágyazható) jól látható, hogy a 6500 férőhelyes versenypálya lelátóinak nagy részén, a fedetlen, vagyis a tűző napon lévő székeken senki nem ül, de a fedett tribünön se lehettek pár száznál többen.

Az esti ünnepélyes díjátadóra végképp megfogyatkozott a nézősereg
photo_camera Az esti ünnepélyes díjátadóra végképp megfogyatkozott a nézősereg Fotó: Facebook/Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Amikor a magyarnarancs.hu érdeklődött, hogy hányan tekintették meg az amúgy ingyenes rendezvényt, az állami ménesgazdaság azt válaszolta: „Az országos fedeles fogathajtó bajnokság döntőjén nemcsak rekordszámú induló, hanem a várakozásoknál jóval több néző is vett részt: az egész napos versenyen 74 fogat állt starthoz, míg közel 4000 néző követte a megmérettetést.” Amikor a lap visszakérdezett, hogy szerintük tényleg több ezer látogató ült-e a lelátón, vagy ebbe beleértik az online közvetítés nézőit is, már nem érkezett válasz.

A Narancs szerint a kevés érdeklődő egyáltalán nem ritka jelenség, és ha a lovasközpont a fentieket nevezi nagyszámú közönségnek, akkor tényleg nem lehet túl jó a helyzet. Pontos adatokat azonban nem tudhatunk, ugyanis ahogy azt az Átlátszó megírta 2018-ban, hogy Agrárminisztérium nem tartja számon a nézőszámokat, mivel

a nagy rendezvények ingyenesek.

link Forrás

A magyar lovassport legnagyobb beruházását a Mészáros és Mészáros Kft. valósította meg az eredetileg tervezett 1,7 helyett 6,8 milliárdért. Az Átlátszó közadatigényléssel megtudta, hogy a működése is súlyosan veszteséges, akárcsak a másik állami ménesgazdaság, profitot ígérő Lázár János felügyelte mezőhegyesi.

A tájidegen betonszarkofágot az egész ország egyik legszebb kirándulóhelye, a Szalajka-völgy bejáratához építették, és azóta sem világos, hogy az 1600 fős Szilvásváradon mennyi értelme volt egy 6500 fős stadiont felhúzni.

photo_camera Fotó: Facebook/Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

A beruházás minőségét szakmai szempontból ifj. Bozsik József, a fogathajtók szövetségi kapitánya kritizálta, ami miatt egy kiszivárgott hangfelvétel szerint Czerván György államtitkártól alapos fejmosást kapott. „Ezek az interjúk nem túl szerencsések, és most nagyon finoman fogalmazok. Nem tudom, miért kell ezt csinálni, szidni a kormányberuházást, mondjuk egy szövetségi kapitánynak. Ezeket te hogy gondoltad?” - kérdezte az államtitkár Bozsiktól, aki nem sokkal később már nem volt szövetségi kapitány. (magyarnarancs.hu)