Magyarország külpolitikai érdekeit veszélyeztetné, ha kiadnák a hitelszerződést, amit a kormány a Budapest-Belgrád vasútra kötött

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylessel fordult a Pénzügyminisztériumhoz, azt szerette volna, ha megmutatják neki azt a hitelszerződést, amit a magyar kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának finanszírozására kötött a Kínai Export-Import Bankkal.

A szerződést természetesen nem kapta meg, a Pénzügyminisztérium válasza szerint azért, mert Szijjártó Péter külügyminiszter úgy döntött, hogy „a Hitelszerződés tartalmának megismerése veszélyezteti Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen befolyástól mentes érvényesítését”, ezért az adatigénylés nem teljesíthető.

A külügyminiszternek a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséről szóló törvény szerint joga van így dönteni, a törvény szerint ugyanis „ha a Beruházással összefüggésben megkötött szerződésekben és a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos iratokban foglalt adatok megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti, azok megismerése iránti igény teljesítését az adatok keletkezésétől számított tíz évig meg kell tagadni”, és az ilyen adatokra irányuló adatigénylés „teljesíthetőségéről, valamint az adatok nyilvánosságra hozataláról – Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeit mérlegelve, ennek során a Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve – a külgazdasági ügyekért felelős miniszter dönt”.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér