Megszűnt a kétharmad, jöhet a kínai-orosz holdbázis

napindító
2020 július 14., 03:39

Iratkozz fel a 444 rendkívüli hírlevelére! Minden reggel elküldjük egy ilyen levélben, hogy mit érdemes tudni Magyarországról és a világról.

* indicates required

Formálisan megszűnt a Fidesz kétharmada, igen izgalmas lehet a borsodi időközi választás. Koncz képviselő motorbalesete után óriási lesz az időközi választás szimbolikus tétje. Mindez az ország egyik legfurcsább választókörzetében fog történni, ahol a Fidesz erős, de az ellenzék két messze legnagyobb pártja szinte jelen sincs, a Jobbik pedig eddig szokatlanul erős volt, ám mára kiszámíthatatlanná vált.

Hadházy Ákost azért is feljelentette a rendőrség, mert a dudálós tüntetésen egy EU-s zászlót lógatott ki autója ablakából. A járvány idején tartott dudálós tüntetéseket ellehetetlenítették a rendőri bírságok. A rendőrségi határozatokból most az derül ki, hogy kifaroltak a kijárási korlátozások megsértése miatti indított eljárásokból, de azért így is találtak okot a büntetésekre.

Határzár: súlyosan fertőzött országokból beengedik az embereket. A kormány szerint Szerbiában, Romániában és az Egyesült Államokban nincs súlyos járványhelyzet, pedig rekordokat döntenek az adatok. Norvégiával, Kanadával és más, távoli országokkal szemben viszont szigorúan lépünk fel.

Oroszország és Kína közös holdbázis lehetőségéről tárgyalt. Válaszul arra, hogy Trump áprilisban világossá tette, hogy az USA nem tekinti többé az emberiség közös örökségének az űrt.

A WHO szerint a járványhelyzet "rosszabbá, rosszabbá és még rosszabbá" válhat. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint ezt csak azzal lehet megelőzni, ha a világ országai betartják a szigorú óvintézkedéseket. Közben Japánban egy tokiói színház lett a legújabb járványgóc.

Az ellenzék erősödött, de nem eléggé, Kaczyńskiék fölpörgethetik a megmaradt ellensúlyok fölszámolását. A szoros választási eredmény megmutatta, hogy komoly ellenzéke lett az újraválasztott elnök, Andrzej Duda mögött álló lengyel kormánynak. Miközben a kormánypárt is úgy érezheti, hogy erősödött.

Franciaországban évi 2830 milliárd forintot költenek az egészségügyi dolgozók béremelésére. Hét hétig tartó tárgyalások után állapodtak meg a szakszervezetek a kormánnyal. A kórházak modernizációjára ennek a kétszeresét fogják.

Váratlanul a fegyvertartás mellé állt a cseh kormány. Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelmet, megakadályozandó az „Európai Unióban tapasztalható leszerelési tendenciákat”.