Jövő januártól kezdeményezheti letelepedését Nagy-Britanniában hárommillió hongkongi

külföld
2020 július 22., 15:05

Nagyjából 3 millió hongkongi előtt nyílik meg az út 2021 januárjában a brit állampolgárság felé - mondta Priti Patel brit belügyminiszter szerdán a Reuters tudósítása szerint.

Nagy-Britannia ettől az időponttól teszi lehetővé, hogy hongkongi brit tengerentúli vízumért (Hong Kong British National Overseas Visa) jelentkezhessenek az arra jogosultak, amihez nem is kell előzetesen munkát találniuk az Nagy-Britanniában. A vízum megszerzése után letelepedhetnek Nagy-Britanniában, következő lépésként, 5 év után, letelepedett státuszt, ez után pedig brit állampolgárságot szerezhetnek.

A vízumért jelentkezőknek nem kell semmilyen képességtesztet elvégezniük, vagy bármilyen jövedelmi feltételnek megfelelniük, és nem is szabunk korlátot a jelentkezők számának - magyarázta Priti Patel. A vízum birtokosai a legközelebbi családtagjaikat is hozhatják magukkal az országba.

Hongkong 1997-ben tért vissza a brit gyarmati uralom alól Kínához, és különleges közigazgatási státust élvez az „egy ország, két rendszer elv” alapján, ami a város nagyfokú autonómiáját és a Kína szárazföldi részén nem biztosított, nyugati típusú szabadságjogok fennmaradását volt hivatott szavatolni.

Kína azonban júniusban elfogadott egy törvényt, a Hongkongra szabott „nemzetbiztonsági törvényt”, ami az árulás, az elszakadási törekvések, a felforgatás és a lázongás üldözése ürügyén kínai hírszerző ügynökségek zavartalan működését tenné lehetővé Hongkongban.

Boris Johnson brit miniszterelnök a városállam autonómiájának erre az egyértelmű csorbítására reagálva jelentette be korábban, hogy a kormány lehetővé teszi a brit tengerentúli útlevéllel rendelkező hongkongiak letelepedését Nagy-Britanniában.

Ilyen útlevelet most nagyjából 350 ezer ember birtokol Hongkongban, de további 2,5 millióan jogosultak a megszerzésére.

A brit tengerentúli státus és útlevél birtokosai a jelenlegi brit szabályozás alapján jogosultak brit konzuli segítség és védelem kérvényezésére Nagy-Britannia diplomáciai képviseletein. Eddig nem volt ugyanakkor automatikus jogosultságuk tartós nagy-britanniai letelepedésre és munkavállalásra, vízum nélkül hat hónapig tartózkodhattak az Egyesült Királyságban. (Reuters, MTI)