Szijjártó felháborodottan utasította vissza, hogy a kormánynak bármi köze lenne az Index-ügyhöz

Média
2020 július 23., 16:58

A portugál külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatót Szijjártó Péter Lisszabonban, ahol két kérdést is feltehettek az újságírók. Az egyik arra vonatkozott, hogy a demokrácia terén kihívásokkal küszködő magyar kormánnyal érdemes-e szorosabbra fűznie a kapcsolatot Portugáliának, amire a portugál külügyminiszter a párbeszéd fontosságáról beszélt a köztük lévő különbségek ellenére, Szijjártó pedig felháborodottan visszautasította az alaptalan vádakat.

Ugyanezt tette, amikor a Reuters tudósítója azzal szembesítette, hogy miközben a Riporterek Határok Nélkül szerint Magyarországon a második legrosszabb a sajtószabadság helyzete az EU-ban, egyre nagyobb az aggodalom, hogy a magyar kormány fokozza a nyomást a szabad médián, és most az Index főszerkesztőjét is leváltották. Szabad-e egy ország, ha nincs teljes sajtószabadság? - tette fel a kérdést.

link Forrás

Szijjártó néhány órával azután, hogy az első újságírók beadták felmondásukat a kormányközeli üzletemberek által satuba fogott szerkesztőségben, kijelentette: „egy országot, egy nemzetet alaptalanul, bizonyítékok nélkül folyamatosan megkérdőjelezni a demokratikus természetében: elfogadhatatlan.”

Ezután az alábbi gondolatmenetet vezette elő: „Magyarországon egy magántulajdonban lévő médium főszerkesztőjét a tulajdonos leváltotta. És ön engem, mint az állam képviselőjét megkérdez, hogy mit gondolok erről. Tehát ön azt gondolja, hogy az államnak be kellene avatkoznia abba, hogy egy magántulajdonos leváltja a főszerkesztőjét? Én ezt visszautasítom! Hogy jön az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe?

Nem tudom, hogy ez Németországban vagy Portugáliában elfogadott dolog lenne-e, de Magyarországon biztosan nem.

Ami a magyarországi sajtószabadság helyzetét illeti: állandóan hallgatom ezeket a hazug vádakat. És mindig megkérdezem, hogy mondjanak egy konkrét esetet! Mikor nem írhatta le az újságíró azt, amit gondol? Mely törvény akadályozza meg akadályozza meg, hogy a sajtó szabad legyen? Nincs ilyen. Kedves hölgyem, Magyarországon ön nem tud megnevezni egyetlen olyan szegmenst sem a médiában, ahol ne kormányellenes médium lenne a vezető. A legnagyobb internetes újság, a legnagyobb politikai napilap, a legnagyobb televíziós csatorna, a legolvasottabb hetilap masszívan kormányellenes. Van-e esetleg más kérdés ezzel kapcsolatban?”

Ezeket a vég nélkül ismételt érveket többször szétszedtük már, most csak az a kérdés, hogy a legnagyobb internetes újság alatt vajon arra az Indexre gondolt-e a külügyminiszter, amely tíz évnyi fideszes ügyködés után épp esik szét.

Kiemelt videóink