Az Index újságírója részletesen megírta, miért mondtak fel

media
2020 július 25., 10:16
photo_camera Fábián Tamás

Miért álltunk fel? című posztjában írja le részletesen Fábián Tamás, az Index politika rovatának újságírója, mi vezetett ahhoz, hogy pénteken szinte a teljes szerkesztőség felmondott.

„A főszerkesztő, Dull Szabolcs kirúgásával átlépték a vörös vonalat. Olyan nincs, hogy ha valaki hónapokig tartja a hátát értünk, a szerkesztőségért (hogy ne tudják hazug indokokra hivatkozva szétverni, megbontani, legyengíteni), majd ezt az embert elküldik, akkor mi nem mondjuk azt, hogy köszönjük szépen, ennyi volt” - írja Fábián.

„Szabolcs kirúgásával a NER által szorongatott tulajdonos két lehetőséget hagyott nekünk; megalkuszunk mi is a hatalom embereivel és saját magunkkal vagy brutális személyes kockázatokat vállalva következetesen tartjuk magunkat ahhoz, amit eddig mondtunk. Utóbbit választottuk.”

A „NER által szorongatott tulajdonos” kifejezés Bodolai Lászlót, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnökét jelenti. Bodolai pénteken azt mondta, a szerkesztőség szerinte „lehetetlen feltételeket szabott” azzal, hogy Dull visszavételét kérték. Fábián szerint Bodolainak lett volna más választása.

„Mondhatta volna, hogy nem bírja tovább a durva politikai nyomást, és feláll, mert nem fogja a teljes szerkesztőség akaratával szemben kirúgni a főszerkesztőt. Vagy kitarthatott volna addig is, amíg Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc embere (Vaszily Miklós) megelégelve a politikai akarat végrehajtásának elmaradását nem távolítja el őt. De a tulajdonos vélhetően egzisztenciális félelemből egy fekete-fehér, én vagy ő helyzetben úgy döntött, hogy inkább ő marad.”

photo_camera A felmondólevél átnyújtása Fotó: Bődey János/Index

Az Index távozó újságírója arról is ír, mi lett volna, ha nem mondanak fel.

„Azokkal az emberekkel kellett volna egyezkedni, akik nyilvánvalóvá tették, hogy velük egyfajta út járható: ha bekussolunk és majd mindig olyan keretek között írunk újságot, amit ők határoznak meg. Azt is nyilvánvalóvá tették, hogy ezek a keretek teljesen önkényesen, politikai szempontok szerint fognak változni, folyamatosan szűkülni. Ha belemegyünk ebbe az utcába, akkor az Index útja a lassú végelgyengülés lett volna -- egy olyan lap, amire ha fél vagy egy év múlva ránézünk, akkor köszönőviszonyban sem lett volna azzal, amit emelt fővel, a saját szakmai integritásunkat megőrizve akarunk csinálni. Nem hagytuk, hogy csendben kivéreztessék, elhallgattassák, ezzel pedig meggyalázzák mindazt, amit az elmúlt 21 évben emberek százai áldozatos munkával készítettek.”

Fábián szerint „ha elsőre talán furcsán is hangzik, azzal hogy felálltunk, megmentettük az Indexet”, mert így lett méltó és tisztességes a halála, és ezzel tudták megmutatni az olvasóknak, hogy mi történik Magyarországon.

Pénteken az Index több mint nyolcvan munkatársa mondott fel, miután a héten Bodolai László felmentette Dull Szabolcs főszerkesztőt. A hír bejárta a nemzetközi médiát is, péntek este több ezren álltak ki az Index mellett Budapesten. Az ügy hátteréről ebben a cikkben írtunk: Hideg és számító hatalom végezte ki az ország legolvasottabb lapját.