78 halott és több ezer sérült a bejrúti robbanásban

külföld
2020 augusztus 05., 04:31

Kéthetes vészhelyzetet és három napig tartó gyászt hirdettek Bejrútban, Libanon fővárosában, miután kedd délután két iszonyatos robbanás történt a kikötőben. A hatásuk kilométerekkel odébb is érezhető volt, épületek ablakai törtek be, mennyezetek szakadtak le.

Eddig 78 halottról és négyezer sérültről tudni.A koronavírus-járvány miatt amúgy is túlterhelt kórházak teljesen megteltek, generátorokat és véradományokat kértek az emberek megmentése érdekében.

photo_camera Fotó: Mikhail Alaeddin/Sputnik via AFP

Hassan Diab miniszterelnök szerint 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amit 2013 óta tároltak ott megfelelő óvintézkedések nélkül. Azt ígérte, a raktárral kapcsolatban hamarosan „tényeket fognak nyilvánosságra hozni”, ugyanakkor nem akart elébemenni a nyomozásnak. Az ammónium-nitrátot többnyire mezőgazdasági műtrágyák és robbanóanyagok készítéséhez használják, felrobbanásakor mérgező gázok szabadulhatnak fel, köztük ammónia és nitrogén-oxidok.

link Forrás

Emiatt a bejrúti amerikai nagykövetség azt tanácsolta az embereknek, hogy viseljenek maszkot, és maradjanak otthon. Estére a Bejrúti Amerikai Egyetem mérései ismét megfelelő levegőminőséget mutattak.

A robbanás miatt használhatatlanná vált a kikötőben tárolt búza, ezért a gazdasági miniszter elmondása szerint ezt kénytelenek lesznek importálni. Amíg ez sikerül, van elegendő tartalék.

photo_camera Kilométerekkel odébb is ablakok törtek be Fotó: Mikhail Alaeddin/Sputnik via AFP

A robbanás okát illetően egyelőre nagy a bizonytalanság, és a libanoni kormány is a vizsgálatoktól várja, hogy kiderüljön, mi okozhatta a tüzet. Donald Trump amerikai elnök ennek ellenére azt mondta, „szörnyű támadásnak tűnik”,ami a kikötőben történt. Amikor a sajtótájékoztatóján visszakérdeztek, biztos-e benne, hogy valóban nem balesetről van szó, azt mondta, a tábornokok, akikkel konzultált, „láthatóan így érezték”.

photo_camera Fotó: PATRICK BAZ/AFP

Két meg nem nevezett amerikai tisztviselő a Reutersnek azt mondta, nem világos, Trump mire alapozza ezt az információt, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy támadás történt volna. Hozzátették, hogy idővel ez változhat.

A robbanás ideje sokakban keltett gyanakvást már az első pillanatokban, ugyanis hamarosan ítéletet hirdetnek az egykori miniszterelnök, Rafik Haríri meggyilkolása ügyében. Vele egy autóba rejtett pokolgép végzett 2005-ben, és az ügyben a Hezbollah négy feltételezett támogatója ellen indult eljárás távollétükben.

A keddi robbantásban megsérült Haríri egykori irodája is. (BBC, Guardian)