Már hírhamisítással és fideszes kollaborációval vádolja egymást a Momentum és a DK a gödi belharc miatt

képzavar
2020 augusztus 05., 09:17

Már az országos szinteket csapkodja az a koalíciós belharc, ami a Momentum és a DK között robbant ki, miután a kormány a veszélyhelyzet alatt elvette a várostól a Samsung-gyár területét. A két párt most központi közleményekben vádolja egymást hírhamisítással, illetve fideszes kollaborációval.

Gödön a vita már június végén odáig fajult, hogy teljesen szétrobbant a várost irányító együttműködés, és az LMP, a DK és a Jobbik képviselői egy bazmegelésig menő vitában

a Fidesz frakciójával együtt szavazták le a momentumos polgármester javaslatait és megnyirbálták a jogköreit. Erre Balogh Csaba megpróbálta leváltani az ellene fordult LMP-s és DK-s alpolgármestereket. Végül a múlt héten a DK, az LMP és Jobbik képviselői szintén a Fidesszel együtt két hétre felfüggesszék Balogh Csaba momentumos polgármestert.

Balogh Csaba polgármester
photo_camera Balogh Csaba polgármester

Országos szintre akkor lépett a konfliktus, amikor a DK kedden előállt egy 37 másodperces hangfelvétellel, amin Balogh Csaba arról beszél, kik közül lehetne új alpolgármestert választani. A javasolt személye között említi a fideszes Pintér Györgyöt, a momentumos Andrejka Zombort és a független Hlavács Juditot. „Egyszerűen ezek a személyek közül tudnék választani olyan embert, akiben megbízom annyira, hogy rá tudjam bízni a helyettesítést” - hangzik el a DK által megjelentetett felvételen, ami ezzel véget is ér. Szerintük ez bizonyítja, hogy „Balogh a Momentum-LPM-DK-Jobbik városvezető koalíció helyett a Momentum-Fidesz koalícióra tett javaslatot.

Remélem, nem a Gyurit mondjátok

Csakhogy szerdán a Momentum előállt az április 6-i beszélgetésről készült hangfelvétel másik verziójával, amin Balogh ugyanezeket a neveket sorolja fel, de ebben a verzióban már azt teszi hozzá:

Ki az, akiben a legjobban megbíztok? És remélem, nem a Pintér Gyurit mondjátok.A következő testületi ülésen egyébként Balogh Andrejka Zombor alpolgármesteri kinevezésére tett javaslatot.

A Momentum most azzal vádolja a DK-t, hogy manipulálták a hangfelvételt.Hozzátették: „őszintén reméljük, hogy a DK honlapján közzétett manipulált hangfelvétel egyéni magánakció, és nem a párt hivatalos álláspontját és stratégiáját tükrözi”. Megjegyezték, hogy „manipulált hangfelvételekkel a fideszes közmédia dolgozik, nem az ellenzék”. Azért leszögezték azt is, hogy „a Momentum elnöksége a helyi konfliktusok ellenére országszerte elkötelezett a közös önkormányzati városvezetés mellett”.

Most felszólították a koalíciós partnereiket, hogy szakítsák meg az együttműködést a Fidesszel Gödön, szólítsák fel képviselőiket az ellenzéki pártokkal közös városvezetéshez való visszatérésre, valamint határolódjanak el a hírhamisítástól és a manipulatív eszközöktől.