Winkler Róbert: „Most már mi is a csicskamédiához tartozunk”

Média
2020 augusztus 06., 13:29

„Hogy fel kellett-e mondani az indexeseknek? Nem volt hova hátrálni.”

Winkler Róbert remek vlogja különkiadással jelentkezett. Kivételesen nem sörökről vagy járművekről, utazásról osztotta az észt, hanem arra válaszolt, hogy szerinte mi történt az ország legfontosabb lapjával, az elmúlt hetekben összeomlott Indexszel, ahol miután Bodolai László, a tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke menesztette a főszerkesztőt, Dull Szabolcsot, felállt szinte a komplett szerkesztőség.

Winkler az idők kezdete óta a Totalcar újságírója, szerkesztője, műsorvezetője. Ez az Index testvérlapja, így elég jól ismeri a belső viszonyokat, és jól ismeri, és kedveli Bodolai Lászlót is, aki ügyvédként többször képviselte. Viszont itt most Winkler szerint rosszul mérte fel a helyzetet. Azt mondja, hogy Bodolai tévedése abban gyökerezik, hogy azt hitte, ha a Fidesz körül vannak befolyásos, fontos haverjai, akkor ő majd el tud intézni mindenféle dolgot.

„Bodi befolyásos haverjai a másik oldalon olyan magasságokig érnek a fideszes sztratoszférában, mint például Deutsch Tamás. Ő védte abban a nagyon abszurd perben, amikor Juhász Péter azt állította, hogy Deutsch Tomi drogos. Aztán itt van még a két szakértő, akik az Index felrobbantásában aktívan segédkeztek. Gerényi Gábor szintén egy ős Fidesz-közeli igazából nem tudjuk, hogy micsoda. És a másik Superman, Erdélyi Zsolt, a fiatal, dinamikus reklámszakember, akitől az a remek ötlet származott, hogy rúgják ki a főszerkesztőt.”

A szerkesztő arról beszél, hogy Bodolai ezekkel az emberekkel próbált sakkozni, hogy így valamit megmentsen az Indexből. Azt hitte, hogy ha beáldozzák a főszerkesztőt, akkor még pár hónapig kihúzhatják. De Winkler szerint elmérte a dolgot.

„Ha fentről leszólnak, hogy ennyi volt, akkor ennyi volt. És teljesen mindegy, hogy ki mondott mit, hogy ki adott utasítást kinek. Mindenki tudja, hogy csak egy ember létezik. Minden tőle jön. Én azoknak a táborához tartozom, akik azon is csodálkoznak, hogy eddig egyáltalán elhúzta az Index.”

link Forrás

Winkler abban az elméletben sem hisz, hogy a hatalom elégedett a jelenlegi helyzettel. Szerinte a cél az volt, hogy a lap csendesen „elatvsedjen”, tehát ne legyen nagyon tényfeltárás.

„Az legyen, mint a Klubrádiónál, hogy a nénik hőböröghetnek Bolgár úrnak, de olyan igazán fájdalmas tyúkszemre lépések ne legyenek.”

Nem akartak balhét, és főként nem akarták, hogy megsemmisüljön az újság, ugyanis: „az Index minden szempontból érték, milliós táború potenciális propagandafegyver, másfelől egy kiváló pénzmosoda. Itt nagyon könnyen repkednek a százmilliók balra-jobbra.”

Hozzáteszi: az indexesek tudták, hogy nekik mindenképpen rossz lesz és így, hogy bedöntötték a lapot, legalább a hatalomnak is picit rossz lett. Szerinte azért is tiszteletre méltó az indexesek döntése, mert a „döbrögizmus rendszerében” már nem nagyon van hová menni újságot írni.

Winkler végül rátér az igazán kényes kérdésre: Mi lesz a Totalcarral?

„Nem tudom, mi lesz a Totalcarral. Szerintem ugyanígy maradunk, csak most már mi is a csicskamédiához tartozunk. További kérdés, hogy nem kellett volna-e nekünk is felmondanunk. De, szerintem fel kellett volna mondani. De én is inkább a csicskasorsot választottam.”

(Frissítés: A távozók közben jelezték, hogy egy tévedés szerepel a videóban. Miszerint formálisan csak a szerkesztőség töredéke mondott fel. Valójában az indexesek többsége már július 24-én rendesen, hivatalosan felmondott. Azóta pedig pár kivétellel az egész kollektíva benyújtotta a felmondását.)