A magyar uniós biztos elítéli a fehérorosz állami erőszakot, és a fogvatartottak szabadon bocsátására szólít fel

külföld
2020 augusztus 10., 11:32

„Elítéljük az erőszakot, és minden fogva tartott azonnali szabadon bocsátására szólítunk fel. A fehérorosz hatóságoknak gondoskodniuk kell a békés gyülekezés alapvető jogának tiszteletben tartásáról” - áll Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos közös közleményében. Ebben

aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezik a „békés tüntetők ellen alkalmazott állami erőszakot”.Az MTI által közölt szöveg szerint alapvető fontosságú a szavazatok pontos számlálása, valamint az, hogy a választási bizottság közzé tegye az eredményeket. „Csak az emberi jogok, a demokrácia és a szabad választások tisztasága biztosíthatja Fehéroroszország stabilitását és önállóságát. Az Európai Unió figyelemmel kíséri a fejleményeket, és azok értékelése alapján ad választ, illetve a kialakult helyzetre tekintettel alakítja Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatait.”

photo_camera Várhelyi Olivér Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is a szólásszabadság, a gyülekezési szabadság és az alapvető jogok tiszteletben tartására szólított fel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig felszólította a hatóságokat, hogy pontosan számolják a szavazatokat, és tegyék közzé az eredményeket. „A békés tüntetők elleni erőszakos fellépésnek nincs helye Európában” - írta a Twitteren.

link Forrás

A hivatalos adatok szerint az 1994 óta hatalmon levő Aljakszandr Lukasenka nyerte a vasárnapi elnökválasztást a szavazatok 80,23 százalékával. Az ellenzék és Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelölt nem ismerik el a hivatalos eredményt. Hétfőn a német külügyminisztérium is azt közölte, számos jel mutat arra, hogy elcsalták a választásokat.

A választás utáni éjszakán közel százan sérültek meg utcai összecsapásokban, háromezer embert őrizetbe vettek. A lengyel miniszterelnök a tüntetések szétverése miatt kezdeményezte egy rendkívüli uniós csúcs összehívását. Putyin orosz elnök viszont gratulált Lukasenkának az eredményhez.