Putyin gratulált Lukasenkának a vasárnapi eredményhez

külföld
2020 augusztus 10., 09:53

Táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnök Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek az újraválasztásához. „Arra számítok, hogy az ön állami tevékenysége minden téren hozzájárul majd a kölcsönösen előnyös orosz-fehérorosz kapcsolatok további fejlődéséhez, az együttműködésnek a Szövetségi Állam keretei között való elmélyítéséhez, az integrációs folyamatoknak az Eurázsiai Gazdasági Unión és a Független Államok közösségén belüli, valamint a katonai-politikai kapcsolatoknak a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén belüli megerősítéséhez” - üzente Putyin.

photo_camera Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

A BelTa fehérorosz állami hírügynökség szerint Lukasenkának elsőként Hszi Csin-ping kínai elnök gratulált és jókívánságait fejezte ki Kszim-Zsomart Tokajev kazah államfő is. A kínai elnök Putyinhoz hasonlóan állást foglalt az együttműködés és a két ország közötti stratégiai partnerség erősítése mellett.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Ugyanakkor a történtek miatt még vasárnap éjjel a demokratikus elvek betartására szólították fel a minszki hatóságokat a közös nyilatkozatban Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök, a lengyel miniszterelnök pedig uniós csúcs összehívását kezdeményezte a tüntetések szétverése miatt.

Lukasenka a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,23 százalékával győzött, az ellenzék viszont a választás elcsalásával vádolta meg a 26 éve kormányzó elnököt, jelöltje Szvjatlana Cihanouszkaja pedig hétfőn önmagát nyilvánította győztesnek. Az ellentétek Fehéroroszország több városában az urnazárást követően tüntetésekbe, amit a rendőrök Minszkben szétvertek. (MTI)