Németország szerint számos jele van annak, hogy elcsalták a fehérorosz választást

2020 augusztus 10., hétfő 10:38

A minimális követelményeket sem tartották be a fehéroroszországi elnökválasztáson, az Európai Unióban pedig zajlik az egyeztetés, hogyan reagáljanak erre, mondta hétfőn egy német kormányszóvivő.

Ezzel együtt a német külügyminisztérium szóvivője azt mondta, számos jel mutat arra, hogy csalások történtek a választáson, amit a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka, az 1994 óta hatalmon levő elnök nyert meg 80,23 százalékkal.

Lukasenka elnök szavaz Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

A választás utáni éjszakán közel százan sérültek meg utcai összecsapásokban, háromezer embert őrizetbe vettek. A lengyel miniszterelnök a tüntetések szétverése miatt kezdeményezte egy rendkívüli uniós csúcs összehívását.

Az ellenzék és Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelölt nem ismerik el a hivatalos eredményt. Most megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott szavazatokat azokban a szavazóhelyiségekben, ahol problémák merültek fel, de készek hosszú távon is az utcán maradni.

A választás után utcai harcok kezdődtek Fotó: Celestino Arce/NurPhoto via AFP

A kampányidőszakban két ellenzéki jelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét is bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát őrizetbe vettek.

Putyin orosz elnök már gratulált Lukasenkának az eredményhez.