Németország szerint számos jele van annak, hogy elcsalták a fehérorosz választást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A minimális követelményeket sem tartották be a fehéroroszországi elnökválasztáson, az Európai Unióban pedig zajlik az egyeztetés, hogyan reagáljanak erre, mondta hétfőn egy német kormányszóvivő. 

Ezzel együtt a német külügyminisztérium szóvivője azt mondta, számos jel mutat arra, hogy csalások történtek a választáson, amit a hivatalos eredmények szerint  Aljakszandr Lukasenka, az 1994 óta hatalmon levő elnök nyert meg 80,23 százalékkal.

Lukasenka elnök szavazFotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

A választás utáni éjszakán közel százan sérültek meg utcai összecsapásokban, háromezer embert őrizetbe vettek. A lengyel miniszterelnök a tüntetések szétverése miatt kezdeményezte egy rendkívüli uniós csúcs összehívását. 

Az ellenzék és Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelölt nem ismerik el a hivatalos eredményt.  Most megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott szavazatokat azokban a szavazóhelyiségekben, ahol problémák merültek fel, de készek hosszú távon is az utcán maradni. 

A választás után utcai harcok kezdődtekFotó: Celestino Arce/NurPhoto via AFP

A kampányidőszakban két ellenzéki jelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét is bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát őrizetbe vettek. 

Putyin orosz elnök már gratulált Lukasenkának az eredményhez.