A kormány egy határozattal megkönnyítette a Club Aliga területének lezárását

gazdaság
2020 augusztus 13., 11:09

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a kormány egy múlt heti rendelettel a Club Aliga fejlesztését.

Ezzel újra fellángolhat a vita arról, hogy elzárhatják-e az egykori pártüdülő területét a helyiek elől. A szabad megközelíthetőségért küzdő civil szervezet, az Aligai Fürdőegyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormányrendelet felrúghatja a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aliga fejlesztői közti megállapodást, ami a Club Aliga még állami tulajdonban lévő területeinek használatára vonatozik.

Ebben a szerződésben ugyanis az szerepel, hogy a fejlesztőnek a lakosság által használt közutakat, közparkot és a szabad parti sétányokat fenn kell tartania, valamint azoknak önkormányzati tulajdonba adását kezdeményeznie kell a magyar államnál.

A civilek posztja szerint a kormányrendelet ezzel szemben felhatalmazza a fejlesztőt, hogy ezeket a közfunkciókat ne tartsa fenn: megszüntesse a közutakat; megszüntesse a parti sétányt és vízparti telkeket alakítson ki; építési telekké alakítsa a közparkot és a zöld területeket továbbá lehetősége van a terület teljes lezárására is.

photo_camera Fotó: Aligai Fürdőegyesület

Az Aligai Fürdőegyesület azt írja: őszintén remélik, hogy „a fejlesztő tartani fogja magát a megállapodáshoz, szerződéses kötelezettségeihez és a közfunkciók a továbbiakban is megtartásra kerülnek”.

Megkerestük az egyesületet. Rada Enikő, a szervezet egyik vezetője azt mondta a lapunkak, hogy minden bizonnyal tévedésből kerülhetett be a kormányrendeletbe a közutakat, szabad parti sétányt, közparkot megszüntető rész, hiszen azzal felülírnák a meglévő szerződéseket. Úgy vélik, a közfunkciók megszüntetése aligha lehet nemzetgazdasági érdek. Az ügy tisztázása érdekében segítséget fognak kérni a döntéshozóktól, az országgyűlési képviselőjüktől, és keresik majd a fejlesztő céget is, ami alig osztott meg valamit velük a terveiről.

A fejlesztő Appeninn közleményében azt írja, hogy „a kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás ténye nem változtat azon az elképzelésen, amely szerint a terület fejlesztése a helyi érdekek figyelembevételével, Balatonvilágos Község Önkormányzatának bevonásával történik. Mindemellett az aligai strand az eddig megszokott feltételek mellett továbbra is nyitott lesz a látogatók számára”.

Kerestük Balatonvilágos polgármesterét, a független Takács Károlyt, aki azt mondta, hogy egyeztetéseket kezdtek az Appeninn-nel, annak részleteiről egyelőre nem akar nyilatkozni.

Az Appeninn Zrt. a leányvállalatán, a Pro-Mot Hungária Kft.-n keresztül van jelen a Club Aligában. A balatonvilágosi székhelyű Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft.-t a Club Aliga háromnegyed részének a tulajdonosa, valamint a maradék egynegyed résznek és a kikötőnek a vagyonkezelője.

Az Appeninn korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége volt, de tavaszzal mindketten kiszálltak a cégből. Tiborcz ezt azzal indokolta, hogy az Appeninn Nyrt. két balatoni ingatlanfejlesztési projektjéhez (az egyik egyébként éppen a Club Aliga, a másik a balatonfüredi kikötő fejlesztése) összesen 2 milliárd forint, vissza nem térítendő állami támogatást nyert el. Tiborcz viszont „még a látszatát is el akarta kerülni annak, hogy a személye miatt előnyben részesülnének az érdekeltségei”. Az új tulajdonos az Indotek lett.

Az Appeninn júniusi bejelentéséből derült ki, hogy kétmilliárd forintnál is nagyobb összegű támogatást kaptak kikötőfejlesztésre Aligán és Füreden. A Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. 7,35 milliárd forintot, míg a balatonfüredi Solum-Invest Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.-t 5,129 milliárd forintot kap a Kisfaludy-programban. (Az Appeninn építi Szántódon azt az ötcsillagos szállodát, a Balalandet is, amire 9,8 milliárdos hitelt kaptak az orosz hátterű beruházási banktól.)

Az aligai tervekről egyébként azt lehet tudni, hogy az Appeninn a Club Aliga területén egy egész évben működő, 4 csillagos, több mint 160 szobás szállodát épít. A hotelhez wellness részleg, konferenciaközpont, sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is tartoznak majd. Teljesen új kikötőt és parti éttermet is kialakítanak.

Azt is írták korábban, hogy az üdülőterület északi részén, az úgynevezett Aliga2 részterületen több, régóta elhanyagolt, védettséget nem élvező, és esetenként balesetveszélyes, korábban elzárt épület lebontása, valamint a körülöttük lévő elburjánzott növényzet rendbetétele is megindult. „A fejlesztés ezen szakasza olyan vonzó építési telkek kialakítását célozza, amelyeknek az értékesítése segíti a teljes komplexum átfogó felújításának finanszírozását.”